Primăria Municipiului București negociază cu familia artiștilor Storck pentru a intra în posesia imobilului ce găzduiește muzeul
Clădirea Muzeului „Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck”, proprietate privată aparținând moștenitorilor artiștilor, face subiectul unor negocieri demarate de Primăria Municipiului București pentru cumpărarea, respectiv donarea imobilului, a declarat pentru Curatorial.ro directorului Muzeului Municipiului București, Adrian Majuru.
La solicitarea Curatorial.ro, directorul MMB, instituție care administrează colecția Muzeului „Storck”, a făcut mai multe precizări cu privire la colecție și la restaurarea lucrărilor.
Sculpturi, picturi și desene create de familia de artiști plastici Storck sunt adăpostite, în centrul Bucureștiului, de o casă construită la începutul secolului trecut, plină de farmec și ai cărei pereți poartă încă picturi murale originale, deși afectați de trecerea vremii. La fel ca operele din colecția permanentă, cele din expoziția „De la Cap Caliacra la Balcic. Itinerar plastic” vernisată recent au fost expuse în condiții nefavorabile – relata Curatorial.ro la începutul acestei luni.
Reacția directorului MMB
Întrebat de Curatorial.ro dacă există o variantă pentru a demara lucrări de renovare sau de cumpărare a imobilului de către stat și dacă cele peste 2.000 de lucrări de artă se află în siguranță acolo, Adrian Majuru a precizat: „Primăria Municipiului București, care este proprietara lucrărilor din cadrul muzeului, a început negocierea cu familia artiștilor, pentru cumpărarea, respectiv donarea imobilului”.
Moștenitorii au demarat lucrări pentru renovarea imobilului, însă fără succes. Pe zidul din fața casei se găsește și acum un panou cu mențiunea „șantier în lucru” ce arată că acestea ar fi trebuit să se încheie în urmă cu trei ani. Nu sunt lucrări în desfășurare.
Nou depozit pentru mare parte din colecția Storck
Colecția cuprinde 2.417 lucrări, care sunt administrate de MMB, potrivit lui Majuru.
Cele mai multe dintre acestea au fost mutate în 2019 într-un nou depozit, „amenajat special, într-o clădire în care se află depozitate doar obiecte de patrimoniu”.
„Cinci dintre sculpturile care se aflau în grădina Casei Storck au fost restaurate și se află protejate și expuse în Palatul Suțu, parte a Muzeului Municipiului București. Alte sculpturi au fost restaurate în laboratoarele noastre de restaurare (în perioada 2019 – 2022) și se află expuse la Casa Storck: «Portretul Reginei Maria», «Portretul Regelui Carol I», «Tentațiunea», «Îngeraș», «Țărăncuța», «Protopopul Tudor Economu» și «Portretul Fredericăi Storck»”.
Majuru a mai explicat pentru Curatorial.ro că lucrările de artă grafică din colecție au intrat într-un amplu proces de conservare.
„Mai mult de 80 de lucrări (în perioada 2019 – 2022) au fost montate în paspartu-uri noi și pentru ele au fost achiziționate rame și geamuri de protecție noi. Aceste lucrări restaurate și conservare au fost prezentate publicului în cele 4 expoziții temporare organizate în ultimii 4 ani, iar acum sunt depozitate în noul spațiu amenajat”.
Directorul MMB a subliniat că, în cadrul muzeului, a început un proiect de rotație a lucrărilor.
Inclusiv în expoziția „De la Cap Caliacra la Balcic” sunt prezentate lucrări în ulei care au fost restaurate anul acesta. „Lucrările restaurate vor înlocui o parte dintre lucrările expuse și care urmează să fie propuse în planul de restaurare pentru anul 2023”, a adăugat Majuru.
„Programul de restaurare și conservare a lucrărilor de la Muzeul Storck se derulează de 3-4 ani în ritmul impus de dificultatea și de complexitatea procedurii de restaurare a obiectelor de artă. Proceduri impuse de legislația în vigoare”. El a menționat că pentru fiecare dintre cele 12 colecții și muzee din cadrul MMB există astfel de măsuri de conservare, restaurare și păstrare a patrimoniului.
Colecția Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck
Patrimoniul muzeului constituie donația făcută în octombrie 1951 de Cecilia Cuțescu-Storck și de fiicele ei, Gabriela Florica Storck și Cecilia Frederica Storck-Botez, către Sfatul Popular al Capitalei. Casa, monument de arhitectură construit de cei doi artişti între anii 1911 și 1913, conservă creaţia unei întregi familii de artişti plastici.
Karl Storck (1826-1887) – sculptor, a fost primul profesor de sculptură la Şcoala de Belle-Arte înfiinţată de Theodor Aman. Este autorul primei sculpturi monumentale din Bucureşti, care se păstrează și astăzi – Spătarul Mihail Cantacuzino.
Carol Storck (1854-1926) – sculptor, fiul lui Karl Storck, este autorul a trei dintre alegoriile care decorează Palatul de Justiţie din Bucureşti şi al monumentului „Gen. Dr. Carol Davila”, aflat în faţa Facultăţii de Medicină din Bucureşti.
Frederic Storck (1872-1942) – sculptor, fiul lui Karl Storck, a fost profesor la Şcoala de Belle-Arte din Bucureşti.
Cecilia Cuțescu Storck (1879-1969) – pictor, soția sculptorului Frederic Storck, a fost prima femeie profesor într-o academie de arte, de stat, din Europa. A predat pictura şi artele decorative în Şcoala de Belle-Arte din Bucureşti.
Credit foto: Curatorial.ro