Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Primăvara în artă – Zece tablouri emblematice
botticelli primavera intero

Primăvara în artă – Zece tablouri emblematice

Un anotimp care simbolizează renașterea și fertilitatea, primăvara a inspirat mulți pictori să surprindă scene în operele lor de artă. Curatorial.ro a ales unele dintre cele mai frumoase reprezentări ale acestui sezon.

„Primavera”, de Sandro Botticelli

Una dintre cele mai celebre picturi ale lui Sandro Botticelli (1445-1510) este această lucrare alegorică. În centru se află Venus, înconjurată de Cupidon, Cele Trei Grații, Mercur, Zefir, Nimfa Clori și Flora, îmbrăcată în flori, pe care le răspândește și în jurul ei și în lume. Potrivit criticilor, lucrarea reprezintă tinerețea, pasiunea, fecunditatea, anotimpul iubirii și efemeritatea primăverii (Cele Trei Grații în acest caz ar reprezenta orele care trec repede).

„The Spring”, de Giuseppe Arcimboldo

the spring giuseppe arcimboldo

„Spring” face parte din compoziția „Four seasons” a artistului italian Giuseppe Arcimboldo (1526-1593) și înfățișează unul dintre exemplele spectaculoase ale naturilor sale moarte antropomorfizate. Tabloul este alcătuit din flori de diferite culori și dimensiuni și reprezintă vigoarea și veselia copilăriei (celelalte trei tablouri din compoziție – „Summer”, „Autumn” și „Winter” – reprezintă adolescența, vârsta adultă și bătrânețea).

„Spring Bouquet”, de Pierre-Auguste Renoir

spring bouquet pierre auguste renoir

Primăvara este sinonimă cu florile, iar această natură statică de Pierre-August Renoir este o adevărată explozie de flori care aproape par să prindă viață pe pânză. Echilibrul dintre lumini și umbre conferă realism.

„Spring”, de Claude Monet

le printemps monet the fitzwilliam museum

În lucrarea „Spring” din 1886 a lui Claude Monet, cele două femei așezate aproape par să se contopească cu natura. Scena celebrează după-amiaza de primăvară petrecută afară, bucuria.

„Fishing in Spring”, de Vincent van Gogh

fishing in spring van gogh art institute of chicago

Din punct de vedere tehnic, această lucrare a lui Vincent van Gogh este o dovadă a prieteniei și admirației pictorului olandez față de colegul Paul Signac. Van Gogh a văzut pentru prima dată lucrările pointiliste ale lui Signac și Georges Seurat în 1886, la o expoziție a impresioniștilor. Cadrul acestei lucrări este Sena la Pont de Clichy, lângă Asnières, unde Van Gogh și Signac au pictat împreună de mai mutle ori.

„Spring Landscape”, de Alfred Sisley

spring landscape alfred sisley

Alfred Sisley s-a născut la Paris din părinți britanici și a trăit mai ales în Franța, exersând în atelierul lui Marc Gleyre din Paris și devenind membru al grupului impresionist. Lucrările sale seamănă cu stilul plein air. Sisley a pictat în principal peisaje.

„The Loss of Virginity (The awakening of spring)”, de Paul Gauguin 

the loss of virginity (awakening of spring) paul gauguin

În acest tablou de Paul Gauguin, trezirea primăverii este asociată cu pierderea virginității. Gauguin a pictat această lucrare la Paris în perioada sa simbolistă. Înfățișează un peisaj breton cu o tânără femeie nudă, întinsă în prim plan. În mâna dreaptă ține o floare (un simbol al pierderii inocenței), în timp ce brațul stâng îmbrățișează o vulpe, care simbolizează senzualitatea. Pe fundal, un alai de nuntă se apropie de siluetă. Model i-a fost iubita lui Gauguin, Juliette Huet, pe care artistul a lăsat-o însărcinată când a plecat în Tahiti în același an.

„The Sounds of Spring”, de Franz von Stuck

the sounds of spring franz von stuck

Primăvara, toată bucuria și distracția par să fie cuprinse în acest tablou al lui Franz von Stuck (1863-1928), pictor, sculptor, gravor și arhitect german. Lucrarea se intitulează „Sunetele primăverii” și, observând-o, aproape că se aud cele trei tinere care sunt imortalizate într-o horă, vesele, râzând, dansând și cântând.

„A Song of Springtime”, de John William Waterhouse

a song of springtime john william waterhouse

John William Waterhouse (1849-1917) a fost un pictor englez influențat de stilul și temele prerafaeliților. Alegerea pentru o femeie frumoasă cu părul roșu în acest tablou simboliza pasiunea. Natura înverzită, prezența copiilor și sânii ei descoperiți amintesc de vitalitatea și fertilitatea anotimpului.

„Italian Garden”, de Gustav Klimt

italian garden gustav klimt

Această capodoperă florală a lui Gustav Klimt (1862-1918) este o abatere de la portretele sale mai celebre aurite, dar nu mai puțin spectaculoasă. În această grădină luxuriantă, sub soarele mediteranean, trandafirii aproape par că dansează în sunetul naturii care se trezește.