Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Primăvara în viziunea pictorilor români – Galerie FOTO
primavara constantin piliuta

Primăvara în viziunea pictorilor români – Galerie FOTO

Curatorial.ro a ales unele dintre cele mai frumoase peisaje de primăvară create de artiști români ca Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Samuel Mützner, Constantin Piliuță și Camil Ressu.

„Primăvara”, de Ștefan Luchian

luchian primavara

Imaginea, inspirată de ilustraţiile publicate în 1900 de Georges de Feure în Le Figaro Illustré, a fost pictată în 1901 pentru casa liberalului Victor Antonescu din Bucureşti. Acesta comandase patru panouri decorative care reprezentau alegoric cele patru anotimpuri. Influenţate de Art Nouveau sau Modern Style, stilul care cucerise întreaga Europă, ele demonstrează familiaritatea publicului bucureştean cu modelele occidentale contemporane. Acestea erau cunoscute prin intermediul litografiilor colorate şi mai ales al afişelor vândute împreuna cu diferite publicaţii la modă care, începând de prin 1895, se comercializau şi la București.

Mulți artiști Art Nouveau au folosit imaginile alegorice ale anotimpurilor ca pretext pentru a imortaliza trăsăturile unor femei de lume contemporane.

Recurgând la atitudini şi elemente de modă ce dau compoziţiilor un aer şic de urbanitate modernă şi mondenă, Luchian răspunde aspiraţiilor clienţilor săi. Va renunţa însă curând la această abordare facilă, construindu-şi un drum propriu, bazat pe căutări coloristice ce vor face din el modelul multor pictori din tânăra generaţie.

Tabloul poate fi admirat în Galeria de Artă Românească Modernă a Muzeului Național de Artă al României.

„Primăvară la Câmpina” (1885 – 1890), de Nicolae Grigorescu

primavara la campina

Una dintre capodoperele care apar rar pe piața de artă, „Primăvara la Câmpina”, uleiul pe pânză din colecția istorică a bancherului Ernest Edmond Goodwin (1848-1931), a obținut, anul trecut, cel mai mare preț în Licitația de Primăvară a casei Artmark, după ce a fost adjudecat contra sumei de 95.000 de euro.

Bancherul Ernest Goodwin, care a fost director adjunct al Banque du Roumanie până în 1910, a achiziţionat, de-a lungul unei perioade de 20 de ani, numeroase opere semnate de Grigorescu, pe care le alegea după vizite repetate în atelierul său şi mai rar din expoziţii.

„Primăvară” (1995), de Constantin Piliuță

Tabloul „Primăvară” (foto principală) a fost pictat în 1995, ulei pe placaj, fiind adjudecat într-o licitație la Artmark contra sumei de 5.500 de euro.

„Primăvară la Balcic”, de Samuel Mützner

primavara la balcic samuel mutzner

Pictat în 1933, tabloul, ulei pe carton, a participat la expoziția „Interbelicii și continuatorii” de la Muzeul Național Cotroceni, în 2008.

„Mielul drag”, de Camil Ressu

mielul drag camil ressu

Opera „Mielul drag”, ulei pe carton, a fost adjudecat într-o licitație Artmark din 2022 contra sumei de 9.500 de euro.

Fotografie principală: „Primăvară” de Constantin Piliuță