Primul Monet achiziționat de MoMA, mistuit de un incendiu
Muzeul de Artă Modernă (MoMA) din New York deține patru tablouri de Monet. Trei sunt expuse în galeriile colecției permanente de la etajul cinci, dintre care cea mai mare este un triptic din seria „Nuferi” a impresionistului francez. Dar, faimoasa pânză nu a fost prima alegere a muzeului. În 1955, MoMA a devenit prima instituție americană care a achiziționat unul dintre tablourile din seria celebră a lui Monet, de 5 metri lungime. Din nefericire, MoMA a deținut opera doar până în 1958, când a ars într-un incendiu istoric.
Cauza incendiului: MoMA a fost unul dintre primele muzee care a adoptat aerul condiționat. La orele prânzului, în 15 aprilie, echipele care reparau sistemul au luat o pauză de țigară. O scânteie de la una dintre țigările lor a zburat într-o grămadă de rumeguș din apropiere, care a luat foc. Focul s-a extins la cutiile de vopsea, care s-au aprins și mai violent, umplând clădirea cu fum negru gros în câteva minute, punând în pericol atât oamenii, cât și tablourile.
După cum a relatat The New York Times a doua zi, în urma incendiului fațada de sticlă elegantă a clădirii a fost distrusă. Pompierii au invadat scena, iar cei 500 de vizitatori și angajați ai muzeului au fost evacuați. Majoritatea au scăpat prin clădirile adiacente, cum ar fi birourile MoMA și Muzeul de Artă Whitney, dar 200 au fost nevoiți să aștepte o oră în grădina de pe acoperiș înainte să poată fi salvați. Unul dintre muncitori a pierit în incendiu, iar 28 de pompieri și trei angajați au fost răniți. Publicațiile au povestit cu lux de amănunte haosul, disperarea.
Au fost salvate opere de 4 milioane de dolari
Ajunși în stradă, membrii personalului, inclusiv președintele consiliului de administrație Nelson Rockefeller, s-au întors înăuntru pentru a salva cât mai multe dintre cele 2.000 de opere de artă expuse în muzeu. Ei au salvat opere de artă în valoare de 4 milioane de dolari (43 de milioane de dolari în prezent), în timp ce pompierii au petrecut o oră stingând incendiul. Pagubele estimate s-au ridicat la mai puțin de 300.000 de dolari (3,2 milioane de dolari în prezent).
Clădirea MoMA și-a revenit, dar fumul și apa au deteriorat o jumătate de duzină de opere de artă, inclusiv „The City Rises” (1910) a lui Umberto Boccioni, „Washington Crossing the Delaware” (1953) a lui Larry Rivers, pictura murală a lui Candido Portinari de la Expoziția Mondială din 1939, „Festival of St. John’s Eve”, și „Hide-and-Seek” (1940-42) de Pawel Tchelitchew – una dintre cele mai populare opere ale muzeului, potrivit Time – împreună cu o interpretare de doi metri a „Water Lilies” de Monet. Nuferii mai mari ai lui Monet s-au dovedit, de asemenea, imposibil de salvat, fiind aproape striviți de pompierii care au intrat cu forța în galerie pentru a stinge incendiul. Jean Volkner, care a studiat cu cei mai buni restauratori din țară, a reușit să restaureze tabloul „Number 1A” (1948) al lui Jackson Pollock care fusese acoperit de un strat de fum.
Lucrarea lui Georges Seurat „A Sunday Afternoon on the Island of La Grande Jatte” (1884-86) se afla la MoMA pentru singurul său împrumut de la Institutul de Artă din Chicago. Unsprezece persoane au ajutat la evacuarea exponatului de 500 de kilograme, care a fost reinstalat în muzeul din New York la 1 mai, iar două săptămâni mai târziu s-a întors la Chicago sub pază.
În cele din urmă, MoMA a cumpărat un alt Monet – tripticul cunoscut astăzi – cu cei 100.000 de dolari plătiți de asigurare în urma incendiului și sume din fondul Simon Guggenheim. MoMA a ținut cont de avertismentele comisarului pompierilor și a reconstruit pereții galeriei din blocuri de zgură în loc de lemn, iar Volkmer a continuat să înființeze primul departament intern de conservare al muzeului.
Foto credit: Museum of Modern Art (MoMA)