Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Primul muzeu din lume de artă și cultură sufită
kashkul

Primul muzeu din lume de artă și cultură sufită

Musee d’Art et de Culture Soufis MTO (MACS MTO), primul muzeu dedicat artei și culturii sufismului, va fi deschis la Chatou, o suburbie a Parisului, în 28 septembrie.

Găzduit de un conac din secolul al XIX-lea, MACS MTO este primul muzeu dedicat în întregime explorării artei și practicilor culturale ale sufismului (considerat dimensiune mistică a islamului). Misiunea sa este de a dezvolta o înțelegere a contribuției bogate a sufismului de-a lungul istoriei prin evidențierea valorilor sale fundamentale de educație și învățare, înțelegere reciprocă, acceptare, respect, egalitate și unitate.

Colecția permanentă a muzeului cuprinde obiecte din perioada ahemenidă (559 – 334/327 î.e.n.) până în prezent, inclusiv sculpturi, plăci ceramice și oglinzi, manuscrise și litografii, caligrafie, tapiserii, îmbrăcăminte și textile tradiționale iraniene și o vastă colecție de timbre, monede și alte artefacte.

MACS MTO este dotat și cu o varietate de tehnologii și facilități avansate – inclusiv realitate virtuală și tehnologiile holografice – pentru a introduce vizitatorii în colecția cuprinzătoare a muzeului și în expozițiile speciale. În plus față de lucrările simbolice și educaționale expuse în galeriile sale, muzeul – cu 600 de metri pătrați de spațiu expozițional, pe trei etaje – oferă vizitatorilor o grădină și o bibliotecă.

Capodopere din colecție

Printre capodoperele colecției se numără „Kasseh” și „Kashkul”, sculpturi monolitice din granit concepute de Hazrat Shah Maghsoud Sadegh Angha, cel de-al 41-lea maestru al Școlii de sufism islamic, cu gravuri atât interior, cât și exterior.

Sculptată dintr-o singură bucată de granit cântărind două tone, sculptura „Kashkul” (foto) a fost proiectată de Hazrat Shah Maghsoud Sadegh Angha conform unor calcule precise bazate pe știința literelor și numerelor (Jafr), ulterior sculptată sub supravegherea lui Hazrat Salaheddin Ali Nader Angha de către maestrul sculptor Abbas Sangtarash.

Sculptura „Kasseh”, cunoscută și ca recipientul sărăciei, este un simbol al purității și al receptivității la cunoaștere. Această lucrare unică – de asemenea proiectată de Hazrat Shah Maghsoud Sadegh Angha și sculptată de Abbas Sangtarash – înfățișează numele sfinților imami în interior și pe cele ale maeștrilor Oveyssi în exterior.

Alte piese importante sunt placa de granit negru cu caligrafie în relief din bronz a poemului „Cine sunt eu?” de Hazrat Shah Maghsoud Sadegh Angha, broderii din bumbac realizate de studenții de la MTO (Maktab Tarighat Oveyssi/ Școala de Sufism Islamic), adaptate după „Raznameh” (Cuvântul secret, n.r.), o carte de poezii de Hazrat Salaheddin Ali Nader Angha.

În filosofia sufită, grădina este o reflectare terestră a paradisului. În conformitate cu valorile sufismului și cu respectul pentru mediu, grădina MACS MTO e un spațiu verde pentru contemplare, irigat de recipiente cu apă de ploaie și alimentat de panouri solare.

Expoziția inaugurală

MACS MTO își propune să stabilească un dialog între principiile sufismului și ideile prezentate prin intermediul artei și culturii contemporane.

Expoziția inaugurală a muzeului, „Le Ciel interieur”, prezintă lucrările a șapte artiști contemporani internaționali, selectați pentru legăturile și afinitățile lor cu valorile sufiste și relația cu gândirea spirituală și contemplația. Lucrările sunt expuse în colecția permanentă de artă și obiecte.

Artiștii, unii dintre ei producând lucrări noi ca răspuns la colecție, sunt Bianca Bondi (Africa de Sud, n. 1986), Monir Shahroudy Farmanfarmaian (Iran, 1922-2019), Seffa Klein (Franța, n. 1996), Troy Makaza (Zimbabwe, n. 1995), Chloe Quenum (Franța, n. 1983), Younes Rahmoun (Maroc, n. 1975) și Pinaree Sanpitak (Thailanda, n. 1961).

Scenografii francezi de la Atelier Maciej Fiszer și arhitecții Ducatillion Gimel au realzziat renovarea amplă a clădirii de pe malul Senei, transformând-o într-un spațiu cultural accesibil și durabil din punct de vedere ecologic. Reproiectarea păstrează caracteristicile originale, inclusiv cornișele de pe pereți și tavane, mozaicurile, un fronton neoclasic și albastrul ultramarin al fațadei.

Înființarea muzeului a fost inițiată de Maktab Tarighat Oveyssi Shahmaghsoudi – Școala de Sufism Islamic. Astăzi, MTO Shahmaghsoudi este o organizație internațională nonprofit cu aproximativ 150 de centre pe șase continente.