Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Prix Ars Electronica 2022 – Artiști din Japonia, SUA, Taiwan, Columbia și Austria, câștigători. Laurie Anderson, premiu onorific
prix ars electronica

Prix Ars Electronica 2022 – Artiști din Japonia, SUA, Taiwan, Columbia și Austria, câștigători. Laurie Anderson, premiu onorific

Artiști din Japonia, Statele Unite, Taiwan, Columbia și Austria au fost desemnați câștigători ai ediției de anul acesta Prix Ars Electronica, unde Laurie Anderson a fost recompensată drept pionier al artei media.

Cu 2.338 de proiecte înscrise din 88 de țări, Prix Ars Electronica s-a prezentat din nou ca hub important în rețeaua globală a artei media.

Fiecare dintre câștigători va primi 10.000 de euro pentru „Golden Nicas”, trofee acordate din 1987 de un juriu internațional, precum și posibilitatea de a participa la Ars Electronica Festival. Trofeul din categoria „u19-create your world” are valoarea de 3.000 de euro.

Pe lângă Prix Ars Electronica, o competiție inițiată cu Ministerul austriac de Externe – Ars Electronica Award for Digital Humanity (proiecte ce demonstrează puterea schimbului cultural și a colaborăriii pentru dezvoltarea unei lumi digitale centrate pe om) – a fost câștigată de Sarah Newman (SUA), Kasia Chmielinksi (SUA) și Matthew Taylor (SUA) pentru „Data Nutrition Project”. Câștigătorii primesc 10.000 de euro.

Anul acesta, cele mai multe înscrieri – 928 – au fost depuse în categoria „Interactive Art+”, urmată de „Computer Animation”, cu 657, „Digital Communities”, cu 395, și de „u19-create your world”, cu 358 de proiecte.

Trofeele „Golden Nicas” pe 2022 au mers către: Ory Yoshifuji și Ory Lab (Japonia) pentru „Avatar Robot Cafe DAWN ver.β”, Rashaad Newsome (SUA) pentru „Being”, Jung Hsu (Taiwan) și Natalia Rivera (Columbia) pentru „Bi0film.net: Resist like bacteria”, și către Mary Mayrhofer (Austria) pentru „The Black Blanket”.

Laurie Anderson, pionier în arta media

Artista americană Laurie Anderson, muzician, scriitor și sculptor, a fost recompensată cu distincția „Visionary Pioneer of Media Art”.

Apreciată pentru capacitatea neobișnuită de a traversa și combina diverse genuri, Anderson este o emblemă a avangardei artistice.

Născută pe 5 iunie 1947, în Glen Ellyn (Illinois), a început să cânte la vioară în copilărie și a susținut concerte cu Chicago Youth Symphony Orchestra. La jumătatea anilor 1960, a ajuns la New York, unde a studiat la Barnard College și s-a specializat apoi în arta plastică la Columbia University.

laurie anderson foto alex lozupone

Credit foto: Alex Lozupone

Laurie Anderson a susținut numeroase acțiuni artistice, începând cu 1969. În anii 1970 era deja un performer consacrat, a creat prima ei instalație media și a început să își dezvolte propriul stil de narațiune performativă.

Primele cântece ale ei au fost înregistrate și publicate în 1977, iar în 1981 – 1982, cu primul album, „Big Science”, a devenit faimoasă. Ea a experimentat mult în zona muzicală, fiind considerată pionier al muzicii electronice, și nu a ezitat să facă același lucru în arta sa.

În 2002, a devenit primul artist rezident la NASA. Turneul care a rezultat muncii ei acolo a fost numit „The End of the Moon”.

În 2008 – 2009, proiectul performativ „Homeland” a fost prezentat într-un turneu mondial de doi ani, iar albumul legat de acesta a fost lansat în 2010.

Laurie Anderson a lansat câteva filme și cărți, pe lângă munca sa ca muzician și artist vizual. Lucrările ei de artă au fost prezentate în muzee importante din lume. În ultimii ani, a conceput instalații VR și a compus muzică orchestrală. În 2021, a fost desemnată Charles Eliot Norton Professor of Poetry la Harvard University.