Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Ramsay Art Prize 2023: Ida Sophia câștigă 100.000 de dolari pentru o lucrare video „profund emoționantă”
ida sophia

Ramsay Art Prize 2023: Ida Sophia câștigă 100.000 de dolari pentru o lucrare video „profund emoționantă”

Ramsay Art Prize, cea mai importantă distincție acordată unui artist tânăr în Australia, a fost câștigată anul acesta de Ida Sophia, pentru lucrarea video „Witness”.

Pentru premiul în valoare de 100.000 de dolari acordat artiștilor cu vârste sub 40 de ani, Ida Sophia, artistă din Australia de Sud, s-a impus în fața altor 26 de artiști selectați din mai mult de 300 de înscrieri.

Lucrarea câștigătoare a fost anunțată pe 26 mai la Art Gallery of South Australia.

Aflat la cea de-a patra ediție, premiul acordat la fiecare doi ani este deschis artiștilor din Australia care lucrează în orice mediu.

Un botez în buclă infinită

Ida Sophia este o artistă multidisciplinară în vârstă de 34 de ani, a cărei practică cuprinde performance, sculptură și video. „Witness”, lucrarea sa câștigătoare, este un film de 12 minute în care artista este scufundată în apă în mod repetat – cu un efect atât tulburător, cât și hipnotizant, relatează The Guardian.

Filmat într-o singură dublă la Pool of Siloam – un lac sărat din Beachport -, „Witness” arată un botez în buclă infinită, cu un bărbat (Michael Schaefer) care o ține pe Sophia în brațe și o scufundă în mod repetat în lac, dintr-o parte în alta, ca un pendul.

Pe tot parcursul filmului, unghiul camerei se îngustează, iar coloana sonoră devine din ce în ce mai guturală. Piesa este de durată: atât Sophia, cât și Schaefer încep să arate fisurile muncii lor fizice. Adesea, acțiunea lor e întreruptă – o respirație bruscă, o mână care se clatină accidental. Lucrarea a fost inspirată de experiența de a-și vedea tatăl botezat pe când ea era copil.

Lucrările Idei Sophia au în general în centru corpul. În spectacolele anterioare, ea și-a făcut urme pe piele cu pietre vulcanice și a invitat publicul să scrie pe corpul ei cu marker negru. Artista însăși mărturisește că timpul și corpul reprezintă mediul ei de lucru.

Lucrările finaliste, expuse. „Witness”, în colecția galeriei

Câștigătorul premiului din acest an a fost ales de un juriu alcătuit din Aaron Seeto, directorul Muzeului de Artă Modernă și Contemporană Nusantara din Jakarta, de Erin Coates, artistă din Perth, și de Nici Cumpston, directorul AGSA pentru Tarnanthi, festivalul de artă aborigenă și din Insulele din Strâmtoarea Torres, organizat de galerie.

Juriul a fost unanim de acord cu victoria Idei Sophia, lăudând rafinamentul lucrărilor sale și subiectul „profund emoționant”.

„Witness” este expusă alături de celelalte lucrări finaliste, până la 27 august, la Art Gallery of South Australia, iar lucrarea câștigătoare va intra în colecția permanentă a galeriei.