Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Raport – Peste 75% dintre colecționarii americani doresc să lase colecțiile lor generației următoare
future

Raport – Peste 75% dintre colecționarii americani doresc să lase colecțiile lor generației următoare

Mai mult de trei sferturi dintre colecționarii americani doresc să lase colecțiile lor generației următoare, potrivit unui nou studiu realizat de Bank of America Private Bank care oferă informații despre strategiile colecționarilor de artă tineri și vârstnici.

Raportul, care reprezintă studiul bienal al băncii asupra americanilor bogați, a constatat că doar 6% dintre colecționarii cu vârste de 44 de ani sau mai mult au declarat că este „foarte probabil” să vândă o operă din colecțiile lor de artă în următorul an. Această cifră reprezintă o scădere dramatică, de la 25% în 2022.

Colecționarii de artă cu vârste cuprinse între 21 și 43 de ani sunt mult mai dispuși să colecționeze antichități, să folosească o operă de artă ca garanție pentru un împrumut sau să cumpere o operă de artă în următoarele 12 luni.

Aceste constatări se bazează pe datele obținute de la mai mult de 1.000 de respondenți din întreaga țară, cu active investibile de peste 3 milioane de dolari și cu vârsta de cel puțin 21 de ani. Datele au fost colectate în lunile ianuarie și februarie ale acestui an, iar raportul 2024 a fost publicat pe 18 iunie.

Bunuri artistice ca parte a strategiei de gestionare a averii

Chiar dacă milenialii și generația Z au reprezentat doar 13% dintre respondenți, în timp ce generația X și baby-boomerii 81%, Drew Watson, vicepreședinte senior al Bank of America și specialist în servicii destinate artei, a spus că a fost remarcabil faptul că 40% dintre investitorii mai tineri dețin în prezent o colecție de artă în valoare de 100.000 de dolari sau mai mult, comparativ cu 17% dintre investitorii mai în vârstă.

Americanii bogați mai tineri au fost de asemenea mult mai predispuși să spună că sunt „foarte interesați” (18%) sau „oarecum interesați” (25%) să dețină obiecte de artă, în comparație cu americanii bogați cu vârste de 44 de ani și peste (2% pentru „foarte interesați” și 15% pentru „oarecum interesați”).

Watson a remarcat și că 56% dintre colecționarii de artă au declarat că au luat în considerare bunurile de artă ca parte a strategiei lor de gestionare a averii, dar aproape toți colecționarii mai tineri (98%) au făcut acest lucru, iar 28% ar lua în considerare utilizarea artei ca garanție pentru un împrumut. „Aceasta este o schimbare generațională uriașă pe care o vedem”, a spus el citat de artnews.com.

Majoritatea americanilor bogați cu colecții de artă de mare valoare au declarat că este important să le lase copiilor sau moștenitorilor (78%), iar acest lucru este și mai important în cazul celor care au moștenit o avere (90%). Dar Watson a spus că o diferență în gusturile de colecționare în rândul generației mai tinere de americani bogați „de cele mai multe ori” duce la un interes mai mare pentru valoarea colecției, ceea ce duce la vânzări. „Dacă aceștia cumpără mai multă artă, cumpără artă care vorbește mai mult despre gusturile lor personale sau reflectă societatea mai contemporană care vorbește generațiilor lor”, a spus el.

Sondajul pe 2024 privind averea a arătat că 78% dintre colecționarii mai tineri ar cumpăra „foarte probabil” o operă de artă în următorul an, în comparație cu 34% dintre colecționarii mai în vârstă. Aproximativ jumătate dintre colecționarii de artă mai tineri au declarat, de asemenea, că au colecționat artă modernă și impresionistă, în comparație cu 33% care au colecționat artă contemporană.

Majoritatea respondenților la sondajul Bank of America au fost Baby-boomers, cu vârste cuprinse între 57 și 76 de ani (65%, față de 62% în 2022), urmați de Generația X (16%, față de 20%), mileniali (12%, față de 9%) și Generația Z (1%, față de <1%). Aproximativ o treime (32%) dintre respondenții din acest an s-au autoidentificat ca având o avere moștenită prin succesiune, comparativ cu 28% dintre respondenți în 2022.