
Recomandările curatorial pentru weekendul 14 – 16 martie
Trei noi expoziții sunt recomandate de curatorial pentru weekendul acesta în București, prezentări care aduc în centru pictura, sculptura și relația dintre spațiu și comunitate.
Perspective
„Perspective”, cu lucrări ce explorează relația dintre realitate și percepție realizate de Cristian Brânzescu, este cea mai nouă expoziție Celula de Artă la Palatul Bragadiru. Poate fi vizitată până la 15 aprilie, cu acces gratuit, de luni până duminică, începând cu ora 12:00 și până la miezul nopții.
Lucrările expuse explorează relațiile dintre lumină și umbră, material și imaterial, cromatic și acromatic. Expoziția propune o reflecție asupra modului în care privitorii percep lumea din jur și încearcă să reconecteze publicul la realitate prin observarea detaliilor vizuale. Compozițiile artistului pornesc de la obiecte obișnuite, care prin jocul de perspective și lumină capătă noi valențe.
Expoziție-studiu Mihai Caranica
O expoziție-studiu dedicată sculptorului Mihai Caranica (1943 – 2023) este deschisă la Muzeul Național de Artă Contemporană până în 11 mai. Expoziția este realizată cu sprijinul familiei sculptorului născut la Deva și format artistic în România.
Mihai Caranica a urmat cursurile Școlii Populare de Artă din București, sub îndrumarea Gabrielei Manole-Adoc. Studiile în Geologie i-au oferit o cunoaștere profundă a materialelor și rocilor alese, permițându-i să le cunoască limbajul texturilor și să le modeleze cu o sensibilitate aparte. După emigrarea în Statele Unite în 1984, el a continuat să creeze și să expună, revenind în România în 2014 pentru a se reintegra în circuitul artistic național.
Expoziția poate fi vizitată în sala Auditorium de la etajul 4 al MNAC, de miercuri până duminică, de la 11:00 la 18:30.
Adăpost
Expoziția „Adăpost”, care explorează identitatea și procesul de recuperare în peisajele culturale din România, este găzduită de Amzei Creative Corner până în 28 martie.
Proiectul, inspirat de relația dintre spațiu și comunitate, investighează impactul construcțiilor de mici dimensiuni – anexele gospodărești – fânare, colibe de pescari, beciuri, grajduri, saivane, bucătării de vară sau șure – asupra peisajului cultural și propune un model de construire sustenabil și armonios integrat în comunități.
Este analizat, prin fotografii, desene, martori și mărturii colectate din cinci zone din țară, impactul anexelor tradiționale asupra spațiului construit și al comunităților.
Expoziția, inițiată de studioul Cumulus Architecture, poate fi vizitată de marți până vineri, între orele 16:00 și 20:00, și sâmbăta și duminica, de la 11:00 la 20:00.
Foto: Lucrare de Cristian Brânzescu / Celula de Artă