Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Recomandările curatorial pentru weekendul 8 – 10 decembrie
expozitie svetlana mihăilescu

Recomandările curatorial pentru weekendul 8 – 10 decembrie

Curatorial recomandă pentru acest weekend de iarnă patru expoziții deschise în muzee și galerii din centrul Bucureștiului – lucrări de fotografie și pictură, fotografie țesută pe milieu, colaj și obiect.

Nouă expoziție colectivă la Gaep

Expoziția colectivă „The Signs for Somewhere and Elsewhere and Here and Now”, deschisă pe 8 decembrie, de la ora 18:00, la galeria Gaep aduce laolaltă lucrări semnate de 12 artiști.

Expun, până pe 3 februarie, artiștii Răzvan Anton, Pavel Brăila, Felipe Cohen, Vlatka Horvat, Sebastian Moldovan, Damir Očko, Cătălin Pîslaru, Mihai Plătică, Raluca Popa, Marilena Preda Sânc, Mircea Stănescu și Ignacio Uriarte.

Artiștii au fost invitați să contribuie cu lucrări ce gravitează în jurul unor experiențe trăite sau imaginate de locuire a spațiului și în jurul unor spații în transformare, fie ele interioare sau exterioare. Asemenea tematici, care au legătură cu mutarea recentă a galeriei într-un sediu radical diferit de precedentul, coagulează perspective asupra locului și momentului prezent („aici și acum”), dar și asupra înțelegerii trecutului și închipuirii viitorului („undeva și altundeva”).

Fotografie pe milieu, instalație și obiect

Expoziția „#mili-eu: Ileana, bunica domnului B. Fotografie de familie țesută în milieu”, instalație și obiect de Ana-Cristina Irian și fotografie de Cristian Bassa, e vernisată pe 8 decembrie, la ora 19:00, la Is This Art Gallery, Centrul de Resurse în Fotografie, unde va putea fi văzută până la finalul lunii ianuarie.

Scopul acestui demers experimental îl constituie încercarea de a înțelege și de a exemplifica modul în care obiecte personale fragile sunt și pot fi folosite pentru a comunica, a păstra amintiri și a provoca narațiuni vizuale în contexte interpersonale.

Ideea de fotografie de familie țesută în milieu a pornit de la un proiect despre lucrul de mână practicat de femei din Romania, în secolul trecut, în special producția domestică de milieuri croșetate, fotografii de familie și locul acestor obiecte în spațiul privat, astăzi.

Stări, la Galeria Romană

Svetlana Mihăilescu, artist vizual și scenograf, expune, până pe 5 ianuarie, la Galeria Romană lucrări de pictură și desen sub titlul „Stări”.

Aceasta este a doua expoziție a artistei în Galeria Romană, după „Umbre”, din 2022.

„Stări” (foto) își propune să redea senzațiile pe care le stârnesc lucrurile de tot felul, însuflețite sau neînsuflețite, așezate apoi pe o bucată de carton, hârtie și pânză.

„Am așternut pe hârtie, carton și pânză memoria obiectelor singulare sau dialogul iscat între mai multe lucruri neînsuflețite. Fragmentele de grădină, tainice lucruri însuflețite, emană o lumină proprie. În demersul meu, încerc să le spun povestea, o călătorie în timp, stări de așteptare calmă, arareori de neliniște, iscate de culori, forme în lumină și umbră. Umbrele au un rol important pentru mine”, spune artista.

Victor Brauner, la MNAR

Expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult”, care cuprinde mai mult de o sută de exponate – lucrări de artă de la muzee din țară și străinătate, documente și materiale de arhivă -, este deschisă la parterul Galeriei Naționale a Muzeului Național de Artă al României.

Capodopere împrumutate de la Musée national d’art moderne – Centre Pompidou Paris, Musée d’Art moderne et contemporain de Saint-Etienne Métropole și Musée d’Art moderne et contemporain de Strasbourg, dar și de la muzee din țară, alături de lucrări din patrimoniul MNAR pot fi văzute până pe 30 aprilie 2024.

În expoziție este proiectată secțiunea „Les illuminations successives” din filmul „Victor Brauner – Le grand illuminateur totémique” (2014), regizat de Fabrice Maze.