Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Recomandările curatorial.ro pentru weekend
gaep felipe cohen poente#8 2022

Recomandările curatorial.ro pentru weekend

Curatorial recomandă pentru weekendul 17 – 19 iunie expoziții deschise în București care au în prim-plan pictura, new media și designul, dar și participarea la o acțiune in situ.

Felipe Cohen, la Gaep

Artistul brazilian Felipe Cohen va expune pentru prima dată la galeria bucureșteană Gaep începând cu 18 iunie, iar până pe 13 august aici vor putea fi admirate picturi din seria „Eyelids”, născută din interesul lui pentru manifestările luminii în natură.

Cohen cercetează de zece ani lumina și capacitatea ei de a crea culori și de a dematerializa orizontul, de a evidenția forme. El explorează dinamica dintre lumină, spațiu și timp prin abstractizarea și geometrizarea peisajului. Felul în care folosește formele și culorile transcende precizia geometrică și infuzează lucrările cu un sentiment poetic.

Esențială în practica lui Felipe Cohen este abordarea peisajului ca un corp fizic. Fiecare pictură reprezintă o variațiune pe tema intersectării dintre cercuri – forma predominantă în serie – și linii orizontale.

La București vor fi prezentate 13 picturi noi din seria „Eyelids”. Similar obiectelor sculptate de tip cutii-vitrină pe care le face de un deceniu, aceste compoziții sunt inspirate de apusul soarelui într-un orizont lichid.

Dan Mihălțianu, la Galeria Sector 1

„In the Skin of an Artist”, expoziție a artistului Dan Mihălțianu, este deschisă la Galeria Sector 1 din cadrul Combinatului Fondului Plastic până pe 30 iulie.

„In the Skin of an Artist” este un proiect artistic în dezvoltare ce analizează precaritatea și privilegiile vieții de artist într-o lume imprevizibilă, marcată de schimbări sociale, climatice, crize politice, militare, economice și sanitare la nivel local și global.

Expoziția este o sinteză a realizărilor și experiențelor artistice din diverse etape de creație a lui Mihălțianu din ultimii 40 de ani – de la viața în socialism, la tranziție, apoi la confuzia prelungită, la confruntarea cu realitățile sociale și condiția artistului în context internațional.

Pisica Pătrată, la Institutul Liszt

Alexandru Ciubotariu, cunoscut ca Pisica Pătrată, transformă weekendul acesta un gard de piatră din curtea Institutului Liszt din Bucureşti într-o pictură murală.

El poate fi văzut la muncă pe 17 şi 18 iunie, în intervalul orar 16:00 – 20:00, când își va continua lucrarea începută pe 16 iunie.

Tudor Zbârnea, la Muzeul Național de Artă al României

O expoziție retrospectivă de pictură a artistului Tudor Zbârnea va fi deschisă pe 18 iunie, la parterul Galeriei Naționale a Muzeului Național de Artă al României, unde va putea fi vizitată până pe 4 septembrie.

Expoziția, realizată în premieră în cadrul MNAR, cuprinde o selecție de 59 lucrări de pictură, cu diverse tematici, realizate pe parcursul a 30 de ani de creație.

One Night Gallery

Cea de-a 20-a ediție One Night Gallery va avea loc pe 18 iunie, începând cu ora 19:00, la Casa Braikoff, care va fi acum deschisă publicului pentru prima dată în decurs de 15 ani.

Artiștii care fac parte din expoziția new media art interactivă sunt Les Ateliers Nomads, studio vizual.

Pe lângă instalațiile expuse, vizitatorii vor putea admira, într-un tur, clădirea care la începutul secolului trecut a fost reședința unui milionar olandez, apoi sediul Ministerului Justiției și ulterior al primei case de modă din România. Casa Braikoff este construcția în formă de „v” de lângă Ateneul Român.

Design contemporan, la Hotspot Workhub

Made in RO – Concentrat fin de design contemporan, ajuns la ediția a 16-a, va avea loc în perioada 18 – 19 iunie, la Hotspot Workhub.

Tema ediției, #Restart, face referire la continuitate, revenire, interacțiune și conexiuni, industriile creative locale fiind greu încercate în pandemie.

Secțiunile cap de afiș sunt design de obiect, ilustrație, mobilier, accesorii home&deco, bijuterie, ceramică, corpuri de iluminat, jucării, textile, decorațiuni și modă.