Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Recomandările curatorial.ro pentru weekend
mnar1

Recomandările curatorial.ro pentru weekend

Finalul de săptămână în București poate fi prilejul perfect pentru a vizita muzee și galerii. O paletă diversă de evenimente – vernisaje și expoziții pe care le puteți parcurge ghidat sau pe cont propriu.

Tur ghidat în expozițiile curente la MNAC

Muzeul Național de Artă Contemporană oferă, începând cu 19 martie, săptămânal, vizite ghidate ale expozițiilor din sezonul de iarnă 2021 – primăvară 2022.

La parterul muzeului este revelat universul de creație al Mártei Jakobovits, pentru care procesul de a lucra cu lutul este un drum în permanentă reconfigurare, cercetare și experimentare. Alături, în Sala de Marmură, se află macheta blocului în care a crescut artistul Șerban Savu.

Expoziția retrospectivă dedicată lui Ion Grigorescu aduce o producție artistică complexă, care se întinde cronologic pe mai bine de 50 de ani și reunește creațiile unuia dintre cei mai importanți artiști ai neo-avangardei românești. Vizita va continua în expoziția „Insula clandestină”, unde se află colajele de mari dimensiuni semnate de Mircea Stănescu, și se va încheia la ultimul etaj, dedicat artei tinere.

Jurnal intim al lui Pallady, la MNAR

Deschisă la finalul anului trecut, expoziția „Jurnal intim” din ciclul „Pallady 150” poate fi în continuare vizitată la sediul central al Muzeului Național de Artă al României.

Pe 20 martie, de la ora 16:00, va fi organizat un nou tur ghidat în expoziția „Jurnal intim” susținut de Călin Stegerean, curatorul expoziției și directorul general al MNAR.

Participarea se face în baza biletului, cumpărat înainte de eveniment, și în limita celor 15 locuri disponibile.

„Jurnal intim” ilustrează, prin prisma unor însemnări pe care artistul le-a realizat de-a lungul anilor, reprezentarea corpului feminin în ipostaze intimiste.

Fotografii de presă din perioada 1965 – 1993, expuse la MNȚR

Fotografii din Arhiva Minerva, realizate de reporterii ziarelor Igazság şi Făclia între anii 1965 şi 1993, sunt expuse la Muzeul Național al Țăranului Român începând cu 15 martie.

Colecţia a fost păstrată în centrul de cercetare media al Asociaţiei Culturale Minerva şi a fost în mare parte invizibilă, în cele două cotidiene menţionate apărând doar puţine dintre aceste imagini.

Începând cu 2014, în atelierul ce a funcţionat în cadrul proiectului conset de la Casa Tranzit din Cluj-Napoca, scanarea negativelor şi traducerea lor în pozitive a făcut vizibil acest conglomerat de imagini.

Expoziția va putea fi vizitată până pe 3 aprilie în Sala Media a MNȚR.

Art In Progress, la Combinatul Fondului Plastic

A doua ediție Art In Progress, o expoziție multidisciplinară care aduce în exclusivitate în fața publicului conținut de dată recentă realizat de artiști români tineri, are loc între 18 martie și 9 aprilie la Combinatul Fondului Plastic.

Tema acestei ediții este „Coming Back to Our Senses” și aduce împreună lucrările a 5 artiști din noua generație de creatori, reuniți în același cadru de curatoarea Iselin Huluba, studentă la Universitatea Națională de Arte din București, una dintre inițiatoarele spațiului artistic Știrbei47 și parte din comunitatea Laborator Artistic.

Sunt expuse lucrări de sculptură, fotografie și design, realizate de artiști din noua generație de creatori, precum Matei Emanuel, Cătălin Velea, Diana Păun, Denise Lobonț și Maria Mandea. Ei își prezintă lucrările într-o expoziție-concept, explorând teme actuale, legate de conectarea noastră la noi, la simțurile noastre și la lumea exterioară.

Expoziția publicului „Open Doors”, la Galeria Anca Poterașu

Cei interesați de artă au putut să aleagă lucrări din depozitul Galeriei Anca Poterașu și, în urma selecției, a fost creată expoziția publicului, vernisată pe 19 martie, la ora 12:00.

Vor fi prezentate pentru prima dată lucrări de artă selectate împreună cu publicul, publicații de artă contemporană și print-uri de ediții. Artiștii prezenți în expoziție sunt Adelina Ivan, Aurora Kiraly, Belu-Simion Făinaru, Decebal Scriba, Dragoș Bădiță, Iosif Kiraly, Irina Botea Bucan, Iulian Bisericaru, Larisa Crunțeanu, Matei Bejenaru, Megan Dominescu, Nicu Ilfoveanu, Oana Coșug, Olivia Mihălțianu, Robert Koteles, Sebastian Hosu, Stoyan Dechev și Zoltan Bela.

Expoziția este creată cu scopul de a atrage un public divers, de a-l apropia galeriei din strada Popa Soare 26. Reprezentanții spațiului spun că și-l imaginează ca „un loc de întâlnire și de conversație, necesar mai ales în contextul actual”.

Între 19 martie – 19 aprilie 2022, aici vor avea loc evenimente speciale – discuții, tururi ghidate – pentru a încuraja publicul să se familiarizeze cu arta contemporană și să intre în dialog.

Matei Dumitru, prima dată la Galeria Suprainfinit

Artistul Matei Dumitru expune solo pentru prima dată, la Galeria Suprainfinit. Expoziţia „A glimpse, approximately” este deschisă între 10 martie şi 9 aprilie.

Lucrările investighează diferite noțiuni ale timpului, un timp care include un început și un sfârșit, „un timp fluid care poate fi experimentat doar prin repetiție, simultaneitate și contingență, un timp trecut care e izolat de prezentul perceptibil doar într-o anumită măsură sau un timp ca o creatură, care poate fi în egală măsură personal și temporal”.

Lucrarea video pe trei canale, seria de printuri și instalația LED abordează diverse narațiuni care se suprapun și se descompun simultan, generând coduri vizuale care par să lase urme în spațiu, creând conexiuni între concepte precum realitate, context și timp.

Foto: Muzeul Național de Artă al României