Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Recomandările curatorial.ro pentru weekend
galeria anca poterasu

Recomandările curatorial.ro pentru weekend

Tururi speciale, conversații despre arta contemporană și asamblarea propriei expoziții se numără între activitățile și provocările acestui weekend.

Din depozit, pe simeze

Poate fi vizitat depozitul Galeriei Anca Poterașu, iar echipa curatorială explică modul în care este organizată o expoziție și cum funcționează un spațiu de artă contemporană. Vizitele pot fi făcute de luni până vineri între orele 10:00 și 18:00 și sâmbătă, între orele 12:00 și 18:00.

Amatorii de artă pot selecta online lucrări, până pe 13 martie, iar acestea vor fi incluse în „Expoziția Publicului”, ce va fi deschisă în a doua parte a lunii martie.

Prin acest proiect, inițiatorii – ARAC și Galeria Anca Poterașu – speră să înceapă o conversație cu publicul despre artă, încurajând mai mulți vizitatori să treacă pragul galeriei și să întrebe orice și-au dorit să afle vreodată despre arta contemporană.

Reprezentări feminine în arta românească

Muzeul Național Cotroceni invită pe 4 martie, de la ora 16:00, la un tur ghidat al expoziției „Reprezentări feminine în arta românească”, care cuprinde lucrări de Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Theodor Aman, Iosif Iser, Camil Ressu, Milița Petrașcu, Michaela Nica Craciun, Puia Hortensia Masichevici, Sofia Uzum, Rodica Maniu, Nicolae Vermont, Frederic Storck și Costin Petrescu.

Turul va fi realizat de Cosmin Năsui, curatorul expoziției. Participarea la turul ghidat se face pe bază de programare, la adresa de e-mail vizitare@muzeulcotroceni.ro sau la numărul de telefon 021 317 31 07, până vineri, 4 martie, ora 10.00.

Lucian Muntean, acuarelă, cărbune lichid și tuș solid japonez

Expoziţia „Refugiu fericit. Peisaj imaginar”, de Lucian Muntean, este deschisă la Galeria Nicole Jutka până pe 1 aprilie.

Lucrările prezentate aici sunt recente, sunt tablouri pictate în acuarelă, cu cărbune lichid și cu tuș solid japonez, pe hârtie profesională de acuarelă Lanaquarelle din bumbac 100% de 300g/m. Unele surprind peisaje marine, cu țărmuri pustii și cu întinderi de ape spre un orizont cețos, mohorât, cu atmosferă de furtună. Cromatica elaborată, dar și texturile evidențiază aceste aspect. În cealaltă serie cu peisaje de iarnă se remarcă o abordare monocromă, cu nuanțe de gri și negru.

Pictură și colaj în trei stiluri diferite, la Senso

Expoziția de grup „Tris de pictură”, ce reunește lucrări realizate de Arina Bican, Liviu Mihai și Augustin Răzvan Radu, poate fi vizitato la Galeria Senso până pe 22 martie 2022, de luni până sâmbătă, între orele 12.00 – 19.00.

Cei trei artiști vizuali au fost recent asimilați portofoliului galeriei de pe Calea Victoriei. Stilul Arinei Bican denotă o anume tendință către hiperrealism, mai ales în redarea detaliilor. În cazul lui Liviu Mihai, specificul constă într-o înclinație către tehnică mixtă. La Augustin Răzvan Radu, subiectul de referință îl constituie clădirile și nu personajele.

Fotografie de presă, la Centrul Cultural Maghiar

Cele mai reușite creații prezentate în concursul de fotografie de presă Brassaï, organizat de Uniunea Jurnaliştilor Maghiari din România, sunt expuse la Centrul Cultural Maghiar din București până pe 11 martie.

La a șasea ediţie a concursului de fotografie de presă Brassaï au putut participa fotoreporteri şi jurnalişti maghiari din România şi din străinătate, respectiv fotografi din Ungaria şi din alte țări care au imortalizat viaţa maghiarilor din România ori din țările vecine Ungariei în perioada 1 ianuarie 2020 – 31 mai 2021.

Câştigătorul marelui premiu Brassaï este Móricz Sabján Simon, cu seriile de fotografii intitulate „Ricsi” și „Lupta cu Covid-ul”. Câștigătorul categoriei portret și al categoriei sport este fotograful Kerekes István (Ungaria), născut la Târgu Mureş. La categoria fotografie socială, premiul a fost decernat artistului fotograf Sánta István Csaba (Italia), originar din Sfântu Gheorghe. Ótos András, fotoreporterul ziarului Magyar Szó din Voivodina (Serbia) a devenit câştigătorul categoriei fotografie de eveniment. Câștigătorul categoriei fotoreportaj de anul acesta este Barabási Attila Csaba. Mențiuni au primit Albert Levente, Kocsis Csaba, Pográcz Panni, Sinka Pál, Szekeres Attila și Szigeti Vajk István.

Locul preferat de artiştii români în perioada interbelică

Medalionul „Balcic, școala de pictură de la malul mării” poate fi văzut la Palatul Suțu.

„Remarcabil prin virtuţile picturale şi deţinând toate aceste calităţi sensibile, Balcicul a devenit în scurt timp micul paradis al României, locul preferat de artiştii români în perioada interbelică, perioadă în care aceştia au format o adevărată şcoală de pictură şi au creat inestimabile comori picturale”, prezintă muzeograful Ana Maria Măciucă, curator al medalionului. Ea adaugă că Balcicul a prilejuit multor artiști cunoașterea de sine, printre aceştia regăsindu-se Iosif Iser, Jean Al. Steriadi, Cecilia Cuțescu Storck, Nicolae Dărăscu, Nicolae Tonitza, Constantin Artachino, Mina Byck Wepper, Dumitru Ghiață.

Arta textilă aduce în discuție tema autoportretului

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, ȋn parteneriat cu Universitatea Naţionalӑ de Arte București, propune expoziţia de artă textilă „Antropart”, deschisă până pe 13 martie.

Aceasta aduce ȋn discuţie tema autoportretului, având ca bazӑ de gândire și reprezentare a suprafeţei plastice principiile Artei optice (Op art) – arta iluziilor vizuale.

„Antropart” este „un omagiu adus omului ȋntr-o perioadӑ ȋn care nevoia de redefinire a identitӑţii și nevoia gӑsirii echilibrului ȋn frumos pot reprezenta șansa unui viitor mai bun”, spun organizatorii.

Opere de influență franceză, de Ziua Francofoniei

Publicul poate admira opere de influenţă franceză în reţeaua Muzeului Naţional de Artă al României, cu ocazia Zilei Francofoniei.

Ghidaje care își propun să pună în evidență acele caracteristici ale artei românești care s-au cristalizat prin contactul și afinitățile cu arta și cultura franceză vor fi organizate pe 4 martie, la orele 16:00 și 17:00, la Muzeul Colecțiilor de Artă. Seria acestora va continua până pe 20 martie, când e marcată Ziua Francofoniei.

Participarea la ghidaje se face în limita a 15 persoane, în baza înscrierilor prealabile la adresa programari@art.museum.ro.

Vernisaj cu povești și mituri contemporane

Expoziţia „There are no bad trips, only fear” a artistului Michele Bressan va fi vernisată pe 4 martie, la Galeria Strata. El lucrează cu imagini și obiecte cotidiene, povești spuse și nespuse ale unor personaje de la periferia societății, mituri contemporane și istorii personale, distilându-le în imagini spectrale ale unei umanități pe care doar el pare că o înțelege.

Expoziția este construită în jurul unor elemente, lucrări extrase din atelierul artistului și majoritatea neexpuse până acum.

Artistul basarabean Daniel Cauia îşi prezintă la galeria Arbor.art.room o nouă expoziţie, intitulată „Război și pace”.

În pictură, Daniel Cauia „își distilează emoțiile”, surprinde realitatea în esența ei imuabilă, se inspiră din călătorii, din examinarea  naturii, din scene și întâmplări la care ajunge să fie martor.

Foto: Galeria Anca Poterașu. Crediit foto: curatorial.ro