Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 12 – 14 mai
noaptea muzeelor

Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 12 – 14 mai

Cel mai dinamic final de săptămână, din punct de vedere cultural, aduce două evenimente majore. Este vorba despre Romanian Design Week și Noaptea Muzeelor. Lor li se adaugă finisajul sezonului Art Safari, al expoziției „Back to Where It All Began” de la Gaep și primul weekend al expoziției Mircia Dumitrescu la Arcub.

Romanian Design Week

Cea de-a 11-a ediție Romanian Design Week, eveniment dedicat industriilor creativ-culturale din România, are loc în centrul Bucureștiului, în perioada 12 – 28 mai, cu tema „Connections”.

Romanian Design Week propune anul acesta mai multe noutăți și programe speciale, precum expoziția dedicată designului și arhitecturii, în Piața Amzei, unde va avea loc și RDW Young Design by DIPLOMA Show, dar și mai mult de 100 de evenimente conexe în programul RDW Design GO!, cu un calendar divers de discuții, expoziții, workshopuri și ateliere deschise.

Mircia Dumitrescu, la Arcub

Lucrări de gravură, desen, sculptură, pictură și carte bibliofilă din diferite etape de creație ale lui Mircia Dumitrescu, atingând mai multe teme, sunt expuse la etajul și subsolul Arcub – Gabroveni până pe 30 mai.

Expoziţia dedicată regretatului critic literar Eugen Simion reprezintă un proiect de anvergură, publicul având posibilitatea să descopere lucrări de debut artistic, dar şi lucrări recente ale graficianului, pictorului şi sculptorului Mircia Dumitrescu, ce acoperă o gamă largă de tematici şi expresivităţi, de la desen până la pictură, gravură, sculptură şi carte bibliofilă.

Noaptea Muzeelor

Rețeaua Națională a Muzeelor din România a anunțat un record de 311 obiective culturale înscrise la Noaptea Muzeelor 2023, ce va avea loc pe 13 mai, într-o ediție comună România – Republica Moldova.

Șaizeci și cinci de entități din Capitală participă la Noaptea Muzeelor.

Invitatul special al evenimentului este War Childhood Museum din Sarajevo, care se află în premieră în România. Expoziția sa va putea fi vizitată gratuit, la Noua Galerie a Muzeului Național al Țăranului Român, începând cu ora 16:30, de pe 12 mai până pe 12 iunie 2023.

La prima participare în cadrul Nopții Muzeelor, ediția cu numărul 19, se află Ateneul Român, Muzeului Fotbalului, Camera de Comerț și Industrie București, Miez Festival, Casa cu bunici „Niciodată Singuri”, Casa de licitații „Historic”, atelierele de desen și arhitectură pentru copii dezvoltate prin proiectul „Case de Muzicieni” împreună cu MNRL și MAM Studio la Muzeul Anton Pann.

Evenimentele din circuitul Noaptea Muzeelor 2023 sunt disponibile pe www.noapteamuzeelor.org.

Bjarni Þór Pétursson, la Gaep

Lucrarea video „Facade No.3” (2023) a lui Bjarni Þór Pétursson va fi proiectată la galeria Gaep pe 13 mai, de la ora 19:00, iar artistul islandez va participa ulterior la o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Proiecția reprezintă o concluzie a expoziției de grup „Back to Where It All Began”, care a prezentat lucrările produse de cei 10 artiști emergenți din cadrul programului Accelerator.

Lucrările lui Pétursson gravitează în jurul folosirii unor viduri ficționale. Aceste fundaluri negative funcționează ca un cod pentru a descifra limitele teatralității. Cu filmul „Facade No.3”, publicul este invitat să arunce o privire într-un spațiu înscenat, plin de asamblaje entropice variate, de la ludice la mitologice. Din acest tablou cinematografic se ivește un fir narativ ce urmărește activitățile de după lucru a doi angajați care par prinși într-un nesfârșit purgatoriu monocrom.

Art Safari #11, la final

Sezon expozițional Art Safari #11 a debutat în februarie la Palatul Dacia-România din București, iar până pe 14 mai aici pot fi admirate mai mult de șase sute de lucrări semnate, între alții, de Ion Theodorescu-Sion, Joaquin Sorolla și Mircea Cantor.

Dispuse pe două niveluri, cele patru expoziții marchează 140 de ani de la nașterea lui Ion Theodorescu-Sion (1882 – 1939) și maeștrii picturii spaniole, de la Academism la Impresionism. Artistul român multipremiat Mircea Cantor a revenit la Art Safari în expoziția „The Memory Palace. Focus on the French art scene with the Marcel Duchamp Prize”, având ca focus unul dintre cele mai prestigioase premii dedicate artei din lume, Prix Marcel Duchamp. Iar „Young Blood 2.0” aduce laolaltă cele mai noi realizări în arta românească.