Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 13 – 15 ianuarie
Ștefan câlția, mnac 1, curatorial.ro

Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 13 – 15 ianuarie

Artă modernă și contemporană și Ziua Culturii Naționale sunt subiectele acestui final de săptămână în galeriile și muzeele din București. Curatorial.ro a făcut o selecție eclectică.

Celula de Artă

Expoziția colectivă „acumulare. colecție 2”, curatoriată de Daniel Loagăr, se află în spațiul stradal din bulevardul Carol 53, până pe 30 ianuarie.

Artiștii ale căror lucrări pot fi văzute aici sunt: Aurelia Chiru, Alexandru Călin Mihalache, Alexandru Răduță, Beaver, Bogdan Negulescu, Iuliana-Cristina Ioniță, Louis Kareem Jamal, Maria Buciu, Medeea Stănescu și Norica Ioana Popescu.

La depozitul de artă ArtSafe (Platforma UAP, Combinatul Fondului Plastic) este deschisă expoziția „Reflexia Luminii” a lui Bogdan-George Negulescu, curatoriată de Iselin Huluba.

Expoziția lui Bogdan-George Negulescu este prima colaborare Celula de Artă cu ArtSafe și va putea fi vizitată până pe 27 ianuarie.

Colecția Șușară, la MNȚR

Lucrări de pictură, sculptură si grafică din colecția personală a istoricului de artă Pavel Șușară sunt expuse la Muzeul Național al Țăranului Român sub titlul „Contemporanii”.

Expoziția marchează a 70-a aniversare a lui Șușară și va fi deschisă până pe 29 ianuarie, în Sala Irina Nicolau a muzeului.

Lucrările expuse sunt datate din anii 1950 și până astăzi și sunt semnate, între alții, de Andrei Cădere, Marin Gherasim, Horia Bernea, Teodor Moraru, Virgil Preda, Ion Pacea, Mirel Zamfirescu, Ilie Boca, Murivale, Daniela Chirion, Ioan Nemțoi, Giuliano Nardin, Ioana Ursa și Dalina Bădescu.

Un român de la Los Angeles la H Gallery

Prima expoziție din 2023 la The H Gallery din centrul Bucureștiului îl are invitat pe Simion Cernica, artist român stabilit la Los Angeles. Vernisajul va avea loc pe 13 ianuarie, de la ora 19:00, în prezența artistului.

Cu toate că practica artistică a lui Simion Cernica reunește numeroase medii și practici, în expoziția „Unplugged Cave” există acel impuls unificator care aduce totul împreună, bazat atât pe pilonul relativ al criticii sociale, cât și pe încercarea de a re-contextualiza anumite tendințe contemporane în mod radical, dintr-o perspectivă informată dar totuși deconectată, se arată în prezentarea expoziției.

„Unplugged Cave” va fi deschisă până pe 16 martie.

Ziua Culturii Naționale, în muzee de artă din Capitală

Muzeul Național de Artă al României și Muzeul Național de Artă Contemporană sunt deschise vizitatorilor, însă propun și programe speciale pentru 15 ianuarie, marcând astfel Ziua Culturii Naționale.

MNAR organizează între orele 11:00 și 13:00 un eveniment dedicat legăturii dintre cultura scrisă și artele vizuale. Vor fi lansate trei volume de sinteză și înaltă calitate grafică și tipografică care prezintă opera a trei artiști cu o contribuție excepțională la configurarea artelor plastice din România: Theodor Pallady (1871-1956), Constantin Flondor (n. 1936) și Ioan Aurel Mureșan (n. 1956).

Printre invitați se numără academicieni și profesioniști din domeniul artelor plastice. Evenimentul va avea loc în Sufrageria Regală, iar accesul se va face prin Spațiile istorice ale Muzeului Național de Artă al României și va fi gratuit în limita a o sută de persoane, fără programare prealabilă.

MNAC oferă un tur ghidat gratuit în expozițiile actuale, printre care retrospective Ion Grigorescu și Ștefan Câlția. Turul va începe la ora 15:00, la parterul muzeului, și va dura aproximativ o oră. De asemenea, pe 15 ianuarie, accesul în muzeu va fi gratuit.

Foto: Expoziție Ștefan Câlția @ MNAC (c) curatorial.ro