Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 18 – 20 august
muzeul abandonului

Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 18 – 20 august

Curatorial.ro recomandă spre vizitare, pentru acest weekend în București, mai multe expoziții de pictură, sculptură, ceramică și un „manifest de regenerare artistică” în galerii și muzee din Capitală.

Manifest al artei tangibile, la WASP

Expoziția „UN/Living Gallery – Tangible Art Manifesto” este deschisă la WASP – Working Art Space and Production până pe 31 august.

„UN/Living Gallery” este un proiect artistic colectiv rezultat din fragmentarea efectelor digitalului în impresii tangibile. Participă artiștii Vali Chincișan, Mara Mușat, Maria Mandea, Mălina Ionescu, Alex Mirutziu, Andreea Medar și Denis Flueraru.

Pictură și sculptură, la Simeza

La Galeria Simeza, este deschisă expoziția de pictură și sculptură „Dialoguri” cu lucrări ale artiștilor plastici Carmen Cărbunariu și Șerban Teodor Vrăbiescu.

Expoziția va putea fi vizitată până pe 30 august.

Instalații ceramice, la Galateea

Galeria Galateea Contemporary Art găzduiește pe 18 august, de la ora 18:00, vernisajul expoziției „Limite în/călcate” a artistelor Andrea Éva Szőcs (Ungaria) și Georgiana Cozma (România).

Proiectul expozițional reprezintă o cercetare artistică, din perspectivă vizuală, care analizează modul în care ființa umană reacționează atunci când este expusă traumei. Traseul expozițional integrează o serie de instalații ceramice care au rolul de a genera un proces de oglindire, propunând o perspectivă intimă a sondării traumei, un tip de mediere pe care publicul îl experimentează în contact cu lucrările. Curator este Ana Negoiță, iar expoziția poate fi vizitată până pe 27 septembrie.

Biserici din Banat și Transilvania, transpuse pe pânză

Expoziția de pictură „Flăcări și corăbii, mărturii din Banat și Transilvania” a artistului și restauratorului Ioan Muntean poate fi vizitată în Sala Irina Nicolau de la Muzeul Național al Țăranului Român până pe 8 septembrie.

Titlul expoziției curatoriate de dr. Alexandru Constantin Chituță face referire la bisericile din inima Apusenilor, Țara Hațegului și Banatul montan.

Proiectul a fost realizat de restauratorul, expertul și artistul Ioan Muntean de la Muzeul Național Brukenthal într-o călătorie de cercetare efectuată în 2019 în Episcopia Devei și Hunedoarei și în Episcopia Caransebeșului. Cu acest prilej, a vizitat 100 de lăcașuri de cult ortodoxe, pornind din inima munților Apuseni, de la Rovina și Curechiu (de unde a pornit Răscoala lui Horea), trecând apoi prin valea Mureșului, Țara Hațegului, Banatul Montan și, în final, pe valea Cernei.

Muzeul Abandonului, în Cartierul Creativ

Muzeul Abandonului a inaugurat o expoziție disponibilă, cu acces gratuit, în spațiul Cartierului Creativ din Amzei 13 până pe 7 septembrie. Proiectul multi-dimensional intitulat „Unboxing Muzeul Abandonului – Live Museum” abordează fenomenul abandonului copiilor în România.

Este o expoziție-laborator care aduce în fața publicului parte din activitățile de cercetare ale muzeului digital, dar și o translare parțială în plan fizic a expoziției Sighet – Cămin Spital. Muzeul Abandonului va prezenta laboratorul de arhivare, proiectul de realitate virtuală Sighet Cămin Spital, expoziția fizică cu aceeași temă, dar și patru conferințe marca MA, ce se vor dezvolta în jurul mai multor paliere de lucru: particularități ale unui muzeul digital cu temă socială, arhiva abandonului, direcțiile de cercetare ale muzeului pentru 2023 și 2024.