Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 22 – 24 noiembrie
Curatorial recomandă pentru acest final de săptămână patru expoziții nou deschise în București, care aduc în față tineri artiști emergenți și creatori consacrați, români și străini.
De la bidimensional la tridimensional
Expoziția „De la bidimensional la tridimensional” este deschisă la UNAgaleria de la Combinatul Fondului Plastic până în 2 decembrie.
Aceasta invită privitorul într-o conversație subtilă între medii, explorând dialogul dintre ele. De la utilizarea iluziei ca mod de reprezentare a tridimensionalității în planul bidimensional al suportului, artiștii ajung până la utilizarea propriu-zisă a volumelor, prin adosarea obiectelor, sculptură și instalație.
Expun studenți ai Universității Naționale de Arte din București, secția Pictură: Zari Avramovici, Andreea Busuioc, Andra Buzaș, Alina Dârțu, Ana-Maria Dranga, Dan Florin Dumănoiu, Maria Eröss, Andra Georgescu, Ada Jugănaru, Paula Alexandra Nănău, Cosmin Nicolae Marian, Bianca Măldărescu, Brândușa Mărăscu, Cristian Florin Petre, Ana Popa, Mihai Stanciu, Roxana Claudia Tănase, Răzvan Tiberiu Necula, Mihai Voicu, Mihai Voinescu, Grupul Volumul I.
Accesul este liber, iar galeria poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00.
Vernisaje
„Mnemonics [back to the future]”, expoziția aniversară a Gaep, cuprinde lucrări realizate de artiștii pe care îi reprezintă și cu care colaborează – Răzvan Anton, Pavel Brăila, Felipe Cohen, Vlatka Horvat, Théo Massoulier, Sebastian Moldovan, Tania Mouraud, Damir Očko, Cătălin Pîslaru, Mihai Plătică, Raluca Popa, Marilena Preda Sânc, Mircea Stănescu și Ignacio Uriarte.
Ea este vernisată în 22 noiembrie, la ora 18:00. Expoziția poate fi vizitată de joi până sâmbătă, între orele 11:00 și 19:00.
O altă expoziție de grup este „Pursuing Light: A Story of Us Searching For Splendor/ Urmând lumina: o poveste despre noi în căutarea splendorii”, deschisă tot în 22 noiembrie la galeria Iomo de la Combinatul Fondului Plastic.
Aceasta se dorește o cercetare vizuală a relațiilor complexe, misterioase și niciodată pe deplin înțelese dintre Lumină și Creație. Este curatoriată de Gilda Ghinoiu și îi reunește pe Dragoș Bădiță, Arina Bican, Claudiu Ciobanu, Horia Damian (d), Raluca Ilaria Demetrescu, Beatrice Duman, Bianca Mann, Marta Mattioli, Andreea Medar, Răzvan Năstase, Emma Păvăloaia, Alexandru Ranga, Eugen Roșca, Sabina Suru, Dan Vezentan și Victoria Zidaru, care ilustrează conceptul prin pictură, sculptură grafică și instalație.
În aceeași seară, la aceeași oră, Muzeul Hărților organizează vernisajul expoziției de fotografie „Orașul nevăzut” a artistei Cristina Bobe, proiect curatoriat de muzeograful Ioana Zamfir.
„Expoziția aduce în prim-plan detalii expresive din locuri anonime și construiește astfel o hartă emoțională a spațiului urban. Fotografiile Cristinei Bobe invită la un exercițiu de atenție, la ajustarea ritmului în care traversăm și ne raportăm afectiv la locurile pe care le străbatem. Fiecare detaliu uitat devine o poveste, iar fiecare fotografie capătă o voce pentru cei care o privesc”, afirmă curatoarea.
Expoziţia este deschisă până în 2 februarie 2025 și poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00.
Credit foto: Alexandru Paul/ Gaep