Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 29 septembrie – 1 octombrie
romulus ladea

Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 29 septembrie – 1 octombrie

Expoziții în care arta este îmbinată cu știința și tehnologia, picturi în care e prezentată periferia urbană, lucrări ale creatorului școlii de sculptură clujene și un nou sezon Art Safari se numără printre evenimentele recomandate de curatorial.ro pentru acest weekend.

Satelit la Muzeul „Dimitrie Leonida”

Proiectul „Satelit”, ce cuprinde expoziții în care arta este îmbinată cu știința, a fost lansat la Muzeul Național Tehnic Prof. Ing. Dimitrie Leonida cu expoziția colectivă „How To Trust A Simulation?”.

Curatoriată de Lea Rasovszky (artistă și curatoare independentă), Mihaela Cîrjan (manager cultural și curatoare independentă) și Georgia Țidorescu (curatoare independentă), expoziția cu lucrări create de nouă artiști are în centru conceptul de simulare și comentează fuziunea dintre cercetarea științifică și experiențele personale.

Străinul Šimon Sýkora

Artistul ceh Šimon Sýkora expune la galeria Sandwich de la Combinatul Fondului Plastic, pânăă pe 9 noiembrie, o serie de lucrări sub titlul „Străin”.

În timpul rezidenței lui din această vară în București, artistul ceh a revizitat, inevitabil, experiența sa din 2016 din timpul unui internship la UNArte. Explorarea orașului l-a condus către situații neobișnuite și dat naștere unei conexiuni profunde cu periferia urbană. Seria de picturi realizate în timpul rezidenței captează esența transformării Bucureștiului – noul, uitatul, alături de procesul de gentrificare.

One Night Gallery, la MINA

Alex Nimurad, ilustrator, designer și art director, este protagonistul celei de-a 23-a ediții One Night Gallery, galerie de new media art din România care îmbină arta și tehnologia într-un nou concept de expoziție ad-hoc, care va avea loc pe 30 septembrie și 1 octombrie, la MINA – Museum of Immersive New Art.

Lucrările sale sunt o dovadă a pasiunii sale pentru mitologie, artă clasică și design contemporan. Stilul său îmbină aceste influențe diverse cu elemente minimaliste, rezultând un limbaj vizual cu adevărat unic și dinamic.

Expoziția va reuni 21 de lucrări de artă, transpuse în AR, VR, show imersiv prin video-mapping și instalații interactive.

Nouă expoziție temporară la MNAR

O expoziție cu lucrări de sculptură ale lui Romulus Ladea (foto) va fi vernisată pe 1 octombrie, la parterul Galeriei Naționale a Muzeului Național de Artă al României. Aceasta va reprezenta deschiderea sezonului expozițional de toamnă.

Romulus Ladea, considerat creatorul școlii de sculptură clujene, va fi prezentat publicului din București după mai bine de 50 de ani de la cea mai recentă retrospectivă în Capitală.

Expoziția este curatoriată de Judit Balint, coordonatoarea secției de Artă Orientală și Decorativă a MNAR și a proiectului de amenajare a Galeriei de Artă Decorativă Europeană, care a selectat cele mai importante lucrări ale artistului Romulus Ladea provenind din patrimoniul MNAR, de la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul Naţional de Artă Timişoara, Complexul Muzeal Arad, Muzeul de Artă Brașov, Muzeul Național Brukenthal, Muzeul Național Al Banatului, Muzeul Țării Crișurilor Oradea, din colecția familiei Ladea și cea a lui Radu Zaciu, la care se adaugă fotografii și documente de la Muzeul Național de Artă Contemporană și o înregistrare audio de la Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu”.

Art Safari Stars Edition

Începând cu 29 septembrie, o colecție de faimoase genți de designer purtate de celebrități va fi adusă de la Victoria & Albert Museum din Londra, aceasta fiind a doua colaborare a muzeului englez cu Art Safari, după expoziția cu lucrări de John Constable din 2022.

„Bags: Inside Out”, expoziție itinerantă, va cuprinde și un atelier de genți. Alături de acestea, Palatul Dacia-România va găzdui „Pe mai multe voci. O expoziție de muzică celestă”, curatoriată de Emil Pantelimon, cu o scenografie de Vladimir Turturică, realizată cu ocazia celei de-a 60-a aniversări a Corului Madrigal, și „De la frici uitate la nopți prietenoase. Avatarurile orașului nocturn”, curatoriată de Adrian Majuru, realizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti, Institutul de Antropologie „Francisc I. Rainer” și Institutul Național de Medicină Legală „Prof. Dr. Mina Minovici”.