Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 5 – 7 mai
rad art fair 2023, 07, curatorial.ro

Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 5 – 7 mai

Primul weekend din luna mai vine pentru amatorii de artă cu expoziții în galerii și spații alternative din București, indoor și outdoor, cu lucrări de pictură, mixed media și fotografie.

Fotografie de presă

Expoziția internațională anuală World Press Photo va putea fi vizitată anul acesta, la nivel național, începând cu 5 mai, în centrele a nouă orașe din țară, itinerariul începând cu București.

Expoziția cuprinde 120 de fotografii care surprind evenimente importante din întreaga lume: de la războiul de agresiune din Ucraina și impactul lui asupra oamenilor, până la efectele crizei climatice și protestele civile din jurul lumii. Fotografiile vor fi însoțite și de un audio-tur gratuit, realizat în parteneriat cu aplicația Smartify, prin care vizitatorii vor putea asculta, pe propriile device-uri, povestea fiecărei fotografii câștigătoare.

Târg de artă

Prima ediție RAD Art Fair (foto), care reunește 20 de galerii din București, Cluj, Timișoara și Chișinău ce prezintă mai mult de 200 de artiști și care oferă în premieră publicului un parc de sculptură în curtea hotelului Caro, are loc până pe 7 mai.

Atelier 35 (București), Biju (Cluj), Cazul 101 (București), Diptych (București), Gaep (București), H’art (București), Jecza (Timișoara), Lutnița (Chișinău), Matca (Cluj), Mobius (București), Plan B (Cluj, Berlin), Pogo (București), Galeria Posibilā (București), Sabot (Cluj), /SAC (București), Sandwich (București), Sector 1 (București), Suprainfinit (București), Catinca Tabacaru (București, Harare) și Viewing Room 17 (Cluj) propun lucrări de pictură, grafică, instalație, sculptură, mixed media.

Târgul se desfășoară pe două niveluri, în latura dinspre lac a hotelului, într-un spațiu multifuncțional, în care fiecare galerie expune diferit, conform specificului lucrărilor.

Lucrări monumentale în alb

Diana Nicolaie, designer de produs, debutează pe scena artistică din România cu o expoziție de lucrările monumentale exclusiv în tonuri de alb, care sunt evidențiate printr-o scenografie cu lumini.

„Sunt piese decorative care conduc privitorul către introspecție. Nu sunt simple tablouri, ci obiecte mixed media, pentru ca în fiecare dintre ele combin minim două tehnici. Mixul de elemente mă ajută să transmit emoția mesajului care a stat la baza lucrării”, spune artista într-un interviu acordat curatorial.ro.

„LIGHT, an airy point of density” poate fi vizitată la Arcub până pe 12 mai.

Aeroportul Ghimbav, în focus

Expoziția „Holding Pattern” cu fotografii realizate de Mihai Șovăială pe aeroportul internațional Ghimbav, din județul Brașov, e deschisă la 2/3 galeria până pe 11 iunie.

Proiectul „Holding Pattern” a apărut inițial în formatul unei publicații de artist, în anul 2020.

Fotografiile alb-negru arată peisajul arid al primului aeroport construit în România postcomunistă și marchează sfârșitul perioadei de planificare și realizare a acestuia. Titlul „Holding Pattern” face referire la o manevră utilizată în aviaţie, de menținere a unei aeronave într-un spaţiu aerian anume.