Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  Reinterpretare a capodoperei „Guernica”, răspuns la un război invizibil
flaviu moldovan, artist

Reinterpretare a capodoperei „Guernica”, răspuns la un război invizibil

„Cargo Cult”, expoziție semnată de Flaviu Moldovan, artist ce reinterpretează venerația în arta contemporană, debutează la galeria Meron din Cluj-Napoca în 6 februarie, la ora 18:30.

Curatoriată de Crina Ciocian, expoziția analizează venerația nejustificată față de obiecte, idei și simboluri validate de contextul social sau artistic.

Inspirată de fenomenul „cargo cult”, expoziția aduce în fața publicului modul în care societățile interpretează semne și obiecte ca manifestări ale unei promisiuni viitoare, transformându-le în simboluri ale salvării. Flaviu Moldovan transpune acest fenomen într-un context contemporan, unde credința oarbă în mesaje mistice, obiecte de artă sau promisiuni de la entități invizibile devine o reflexie asupra fragilității convingerilor umane.

„Cargo cult poate fi sinonim cu alunecarea spirituală. Este un fenomen de deziluzie bazat pe semne prost interpretate. Astăzi, vedem acest lucru peste tot: de la profeți moderni care susțin că primesc mesaje din astral, până la religii și ideologii care promit adevăruri absolute. În acest sens, cultul cargo nu mai este despre simple obiecte, ci despre idei care ne modelează percepțiile și realitatea”, explică artistul Flaviu Moldovan.

Guernica 2016

Expoziția reunește lucrări reprezentative din parcursul artistic al lui Flaviu Moldovan, incluzând piese precum „Guernica 2016”, o reinterpretare a capodoperei lui Pablo Picasso ca răspuns la un război invizibil, „Actress, the 1st”, un portret al unui DJ văzut ca o entitate mistică a erei clubbing, și „Drumul spre centru”, un autoportret simbolic despre filtrarea și interpretarea informațiilor.

„Orice nimic, dacă este servit în contextul potrivit, poate deveni artă. Trăim într-o epocă a venerației oarbe, unde piața și instituțiile consacrate transformă obiectele și ideile în simboluri absolute. Întrebarea este: cât din ceea ce alegem să venerăm este real și cât este doar o iluzie?”, adaugă artistul.

Viziunea lui nu se limitează doar la o critică a pieței de artă sau a societății, ci este un mesaj despre fragilitatea convingerilor umane. „Cargo Cult” este despre acea forță invizibilă, acele semne greșit interpretate, care ne influențează percepțiile și acțiunile. În acest act de venerare, întregul sistem social poate deveni vulnerabil la iluzii.

Despre Flaviu Moldovan

Flaviu Moldovan (n. 1983) este artist vizual, designer, antreprenor și profesor român. Trăiește și lucrează în Cluj-Napoca. Interesele artistice ale lui sunt dintre cele mai diverse, acoperind o gamă largă de activități în domeniul desenului, designului, picturii, fotografiei și mediilor care folosesc imaginea ca instrument de comunicare.

Este de asemenea fondator al galeriei Plankton și profesor la Academia Plankton, unde predă o serie de cursuri de pictură, desen și design.

Expoziția poate fi vizitată la Meron Gallery în perioada 6 februarie 2025 – 17 martie, cu acces gratuit.