
Repere ale absolvirii 2025 – Artiști emergenți din Iași și Timișoara, în focus
Borderline Art Space din Iași și ISHO Office 1 din Timișoara găzduiesc lucrări ale unor absolvenți din acest an de studii superioare din seriile Foto-video, Arte plastice și Design.
Graduation Highlights
În intervalul 8 – 30 iulie 2025, la Borderline Art Space din Iași poate fi văzută expoziția absolvenților Foto-Video 2025 „Graduation Highlights 2025”, un demers de promovare a tinerilor artiști ajuns la a zecea ediție.
Expoziția include unele dintre lucrările absolvenților studiilor de licență și master ai specializărilor Fotografie, video, procesarea computerizată a imaginii și Fotografie și artă video din cadrul FAVD, UNAGE Iași, promoția 2025, și include proiecte care utilizează imaginea fotografică și pe cea dinamică, în diferite formate artistice de fotografie, instalație video și film video experimental.
Evenimentul este organizat în colaborare cu Specializarea Fotografie, video, procesarea computerizată a imaginii din cadrul Facultății de Arte Vizuale și Design, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași.
Absolvenții selectați sunt Leonard Bîrcu, Alexandru Cerbu, Andrei Gavrilița, Dimitrie Hușanu, Monica Mengheriș, Cezara Pâțâligă, Andrei Popovici și Călin Ursuțu.
Kickstart
Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest din Timișoara invită publicul să descopere noua generație de artiști și designeri în expoziția absolvenților 2025 „Kickstart”, începând cu 11 iulie și până în 25 iulie, la ISHO Office 1. Evenimentul reprezintă nu doar finalul unui parcurs educațional, ci și începutul unor cariere promițătoare în domeniul artelor vizuale și designului.
Anul acesta, expoziția capătă o semnificație specială, marcând 35 de ani de la reînființarea Facultății de Arte și Design. Instituția are rădăcini în anul 1933, când Școala de Arte Frumoase din Cluj a fost mutată la Timișoara si a trecut prin numeroase transformări de-a lungul deceniilor. Elevată la rang de facultate în 1960, a fost ulterior închisă din rațiuni politice, însă spiritul său creativ a continuat să se manifeste prin activitatea grupului Sigma și a unor profesori vizionari precum Ștefan Bertalan, Constantin Flondor și Doru Tulcan, care au redefinit educația artistică liceală în anii ’70 și ’80, printr-o abordare experimentală și multidisciplinară.
Imediat după căderea regimului comunist, în 1990, profesorul Aurel Breilean a reușit să reactiveze Facultatea de Arte Plastice, într-un context marcat de incertitudine, lipsă de spații și nevoia permanentă de adaptare. Încă de la început, însă, această efervescență a devenit un motor al creativității, care continuă să definească școala și astăzi.
Ediția din 2025 a expoziției absolvenților reunește proiectele finale ale studenților de la specializările din domeniul artelor plastice și designului, atât de la nivel licență – pictură, grafică, sculptură, fotografie și videoprocesare, arte decorative, design vestimentar, conservare-restaurare – cât și de la masterat, unde se regăsesc direcții precum design de interior și de produs, design grafic, game art, curatoriat, grafică publicitară, ceramică, pictură sau foto-video.
Lucrările prezentate reflectă interese și direcții artistice diverse, de la cercetare conceptuală și experiment vizual, până la preocupări sociale, ecologice, identitare și tehnologice.