Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  REPORTAJ. Art Safari #10 – Traseu și ponturi
stefan popescu, art safari 10, curatorial

REPORTAJ. Art Safari #10 – Traseu și ponturi

Expoziții cu lucrări ale artiștilor John Constable, Ștefan Popescu, Lilian Theil și Mihai Mureșan sunt incluse în programul celei de-a zecea ediții Art Safari, care va debuta la Palatul Dacia-România din București pe 23 septembrie. Expoziția va fi deschisă până pe 11 decembrie 2022.

În contextul unui parteneriat cu Victoria & Albert Museum din Londra, lucrări valoroase semnate de artistul britanic John Constable sunt expuse în premieră la București. Alături de acestea vor sta și opere de Albrecht Dürer, Rembrandt van Rijn, Claude Lorrain, William Turner, Thomas Gainsborough și Jacob van Ruisdael din colecția pictorului peisagist.

Pavilionul Românesc cuprinde trei expoziții – Ștefan Popescu, unul dintre principalii pictori-călători ai artei românești, Lilian Theil, artistă în vârstă de 90 de ani din Sighișoara, și Mihai Mureșan, pictor neorealist clujean.

Tur Art Safari #10

Avanpremiera Art Safari #10 a avut loc pe 22 septembrie, iar Curatorial a vizitat cele două etaje ale palatului în aproximativ o oră și jumătate.

Primul nivel este împărțit între doi artiști de excepție – românul Ștefan Popescu și englezul John Constable.

Ștefan Popescu, autodidact, singurul artist care a reprezentat de trei ori România la Bienala de la Veneția, un susținător al pictorilor tineri, teoretician, totuși puțin cunoscut în țara noastră. A trăit mulți ani în Germania și Franța, iar lucrările lui sunt dispuse la Art Safari în calupuri: Călătorii în Occident, Călatorii în Orient (Maroc și Turcia, în special) și Călătorii prin țară, cu multe scene din satul românesc.

stefan popescu 1, art safari 10, curatorial

Lucrările sunt împrumutate din diverse colecții și de la instituții, precum Complexul Muzeal Arad, Muzeul de Arta Populară Dr. Nicolae Minovici, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul de Artă Brașov, Muzeul de Artă Craiova.

stefan popescu 2, art safari 10, curatorial

De la ediția trecută a fost păstrată lumina redusă în anumite încăperi, pentru a scoate mai bine în evidență operele de artă. Un pont – tablourile pot fi observate cel mai bine de la distanță, deoarece, fiind luminate din plin, vopselurile strălucesc prea mult pentru a fi privite de aproape.

Seeking Truth – The Art of John Constable

Expoziția „Seeking Truth – The Art of John Constable” cuprinde mai mult de 80 de uleiuri și gravuri, este construită în jurul lui John Constable (1776 – 1837) și a pasiunii lui pentru artă.

john constable, art safari 10, curatorial

Picturi în ulei, acuarele, desene în carbune, creion și cerneală ale lui, dar și lucrări ale altor artiști care au făcut parte din colectia sa: Claude Lorrain, Albrecht Dürer, Anthonie Waterloo, JMW Turner, Richard Wilson, Thomas Gainsborough și gravuri de Rembrandt.

john constable 3, art safari 10, curatorial

Lucrările lui Constable sunt dispuse cronologic, astfel, oferă o imagine amplă a creației lui. Poate fi concluzionat că, spre finalul vieții, Constable a devenit mai „luminos”, iar ce frapează cel mai mult sunt personajele lui. Ele edevin tridimensionale grație modului în care este aplicată vopseaua.

Afiș coreean, tapiserie și neorealism românesc

Etajul al doilea al Palatului Dacia este împărțit între o expoziție de afiș coreean, inclusă în Pavilionul Internațional, „Lilian Theil. O bătrână care zâmbește” și „Mihai Mureșan. Lucruri mărunte”.

afis coreea, art safari 10, curatorial

Realizată în parteneriat cu Ambasada Republicii Coreea în România, „Korean Beauty. Poster Art” este semnată de Byoungil Sun.

„Lilian Theil. O bătrână care zâmbește” aduce în atenția publicului o artistă în afara normelor, în vârstă de 90 de ani, care locuiește și lucrează în Sighișoara.

tapiserii, art safari 10, curatorial

Mihai Mureșan, artist cu o fascinație pentru peisajul exterior și interior, face parte din noua generație de pictori neo-realiști formați în cadrul școlii de pictură clujene.

mihai muresan, art safari 10, curatorial

Sunt prezentate, în corpul din stanga al palatului, peisaje și fragmente citadine, influențate de stările lui sufletești, exerciții de lămurire a lumii înconjurătoare, dar și interioare.

Program de vizitare expoziții

Art Safari: joi – duminică (12:00 – 21:00), 23 septembrie – 11 decembrie 2022, Palatul Dacia-România (Muzeul Municipiului București), strada Lipscani nr. 18-20, București

Biletele pot fi achiziționate pe www.artsafari.ro.

Credit foto: Curatorial.ro