REPORTAJ – Cum poți fi parte activă dintr-o instalație artistică
Floriama Candea, Sabina Suru & Andrei Tudose și Cătălin Crețu au inițiat un proiect științific ce se va materializa într-o instalație artistică. Durează în jur de patru luni, iar pentru început au nevoie de date oferite de voluntari.
Un formular online cu câteva întrebări poate oglindi modul în care noi relaționăm cu tehnologia. La fața locului, la etajul al doilea din Atelierele Malmaison, subiectul este „supus” unor teste care durează mai puțin de zece minute, asta cu tot cu o conversație plăcută.
„Dacă o parte a corpului meu poate fi utilă unei creații, de ce nu?!”, a spus un participant.
Testele clinice artistice, așa cum le numesc inițiatorii proiectului „The Somatist, the Entropist & the Skeptic”, au demarat pe 9 iunie și vor fi efectuate până pe 15 iunie, inclusiv.
Participantul petrece în jur de opt minute în ambele ateliere de creație.
Odată ajuns în camera AI, singur, camera video conectată la laptop surprinde imaginea dorită. Pentru un extra efect, purtați negru. Cu fundalul de aceeași non-culoare, rezultatul va fi unul suprarealist.
În timp ce este captată imaginea, sistemul redă și sunetul aferent ei – de la un murmur la un semnal acut, în funcție de ce anume este expus camerei: o parte din corp, un obiect. Imaginea poate fi trimisă pe e-mail și, astfel, păstrată de participant.
După această experiență de până într-un minut, se ajunge în laborator, unde patru senzori preiau o amprentă, măsoară pulsul cardiac, conductivitatea pielii și activitatea electrică cerebrală.
Pulsul cardiac preluat de senzor face ca un mecanism montat într-un acvariu să producă mișcare, o undă, iar Floriama Candea, care conduce subiectul pe parcursul testului, a explicat pentru Curatorial.ro: „Încă experimentăm diverse modalități de a vizualiza datele pentru expoziția finală. Eu voi avea sigur un acvariu, pentru că îmi doresc foarte mult să fac un val, dar probabil voi folosi altă variantă de a-l crea”.
Cât privește undele cerebrale, a spus ea, variațiile sunt destul de mici între oameni, iar senzorul de ekg activează o „frunză” aflată într-un vas cu lichid. În acest caz, diferențele sunt majore de la om la om, însă e posibil să aibă legătură și cu presiunea exercitată de fiecare asupra senzorului ori cu lumina care pătrunde pe lângă degetul plasat.
Datele adunate de ea vor fi integrate în lucrări pe care le va lansa pe parcursul proiectului, inclusiv în scurte video-uri instagramabile, și care vor fi folosite în instalația finală.
Întreaga ședere la Malmaison este conturată de muzică, întru relaxarea participantului. Experiența este una interesantă, inedită și faptul că ești parte activă a unui proiect artistic dă o senzație de bine.
Cu toate datele adunate de computer și de senzori, inginerul și muzicianul Cătălin Crețu va alimenta un algoritm de transformare în gest sonor a amprentelor digitale prin care atât tehnologicul, cât și fiziologia corpului uman se exprimă în lumea reală.
Instalația finală a proiectului va fi prezentată în luna septembrie la Simultan Festival Timișoara, precum și în cadrul unui eveniment în București, care va avea loc la Rezidența Scena9 în perioada noiembrie – decembrie.
Cei care doresc să participe la „Art Clinical Tests” sunt invitați să se înscrie pe qolony.eu, unde își pot alege data și ora, în funcție de program: în perioada 10 – 15 iunie, între orele 16:00 și 19:00.
(fotografie principală: imagine AI a unui antebraț)