Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  REPORTAJ – Cutia Pandorei, deschisă de artistul Paul Hitter la galeria Senso
cutia pandorei, paul hitter, curatorial 3

REPORTAJ – Cutia Pandorei, deschisă de artistul Paul Hitter la galeria Senso

Păcate ale omenirii și dezastre recente din lume au fost „eliberate” joi seară de Paul Hitter din „Cutia Pandorei”. Expoziția lui de la galeria Senso reunește 12 lucrări la care a început să lucreze în 2019.

Vernisajul era anunțat că va debuta cu un performance. În ultimul spațiu de la etaj, câteva zeci de oameni s-au adunat pentru a-l urmări. Pe pereți erau scrise în portocaliu neon cuvintele ce defineau fiecare lucrare.

Hitter a scos picturile, una câte una, din cutia care amplasată în centrul înccăperii.

cutia pandorei, paul hitter, curatorial 6

Prima lucrare dezvăluită a fost „Moartea”, au urmat „un personaj destul de bine cunoscut în ultimul an” – „Nebunia”, apoi „Invidia” – „etern valabilă în România și actuală”, „Minciuna” – care, în viziunea lui, nu are picioare scurte, ci o limbă lungă, „Răutatea”, „Desfrâul”, „Mândria” – care a fost prima lucrare realizată din această serie și „cea mai simpatică” lui Hitter, „Lenea”, „Prostia”, „Lăcomia” și „Pandemia”.

cutia pandorei, paul hitter, curatorial 7

Toate acestea, reprezentate elocvent, pe pânze mari, cu simboluri și culori vii.

Ultima lucrare, „Speranța” – „pentru noi, muritorii de rând, mică, nevinovată și pricăjită” – a fost așezată pe cutia aurie cu motive încrustate în negru.

cutia pandorei, paul hitter, curatorial 8

„Am așteptat aproape doi ani să îmi văd aceste lucrări într-o galerie, am început să le pictez în noiembrie 2019, cumva profețind vremurile pe care am ajuns să le trăim”, a spus el în deschidere. „Aveam, în mare, personajele principale în cap, apoi, trecând prin pandemie, am început să adaug. Aș fi putut să adăug și zilele astea un personaj, războiul, și ce va urma, foamete, mă rog… dar am zis să mă opresc. Poate voi face o partea a doua”.

Până atunci, expoziția „Cutia Pandorei” poate fi vizitată la galeria de pe Calea Victoriei până pe 16 aprilie.

cutia pandorei, paul hitter, curatorial

Ana Daniela Sultana este curatorul proiectului care face parte din programul de arte vizuale conceput de Ana Ștefania Andronic (BUZU), directorul artistic al spațiului expozițional.

Paul Hitter, născut în 1982, la București, a studiat arte vizuale la București sub îndrumarea artistului Matei Șerban Sandu, și la München, în clasele artiștilor Nikolaus Lang, Sean Scully și Karin Kneffel.

Activitatea sa expozițională numără expoziții personale și de grup la București, Cluj-Napoca, Constanța, Praga, Marsilia, Milano, Paris, Los Angeles, Las Vegas și Salt Lake City.

Inițiator al curentului Expresionism balcanic, Paul Hitter abordează în lucrările sale cu precădere teme sociale, mituri populare din Balcani, folclor, legende și mitologii urbane.

Credit foto: curatorial.ro