Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  REPORTAJ. „Gelem, Gelem, Samudaripen” – picturi comemorative, la MNȚR
raportoru, gelem, expo 6, curatorial

REPORTAJ. „Gelem, Gelem, Samudaripen” – picturi comemorative, la MNȚR

Picturi ale artistului rom Eugen Raportoru sunt expuse în manieră instalativă sub titlul „Gelem, Gelem, Samudaripen”, la Muzeul Național al Țăranului Român.

Expoziția, curatoriată de Cătălina Olteanu și coordonată de Ilina Schileru, este dedicată zilei Internaționale a Comemorării Genocidului Rom din perioada Holocaustului și poate fi vizitată în Sala „Tancred Bănățeanu” până pe 7 august.

Genocidul romilor este o temă dureroasă pentru întreaga societate, iar pentru creația lui Eugen Raportoru este una de maturitate. El a abordat-o în urmă cu doi ani, când a început să lucreze la pânzele prezentate acum la MNȚR.

Potrivit coordonatoarei Ilina Schileru, el a pornit de la ideea unui monument instalativ, s-a consultat cu alți artiști, cu coordonatorul și curatorul de la muzeu, iar rezultatul are în centru două simboluri – căruța și trenul. Expoziția este dedicată și mamei artistului, unul dintre miile de copii deportați în Transnistria.

raportoru, gelem, expo 1, curatorial

Credit foto: curatorial.ro

Sala în care se află expoziția este scufundată în întuneric. Lucrările sunt luminate individual, sunetul vine din toate părțile. În centru stă osia unei căruțe, mijloc de locomoție asociat romilor nomazi.

„Gelem, gelem” (umblăm, umblăm, n.r.) este și titlul imnului romilor, în timp ce samudaripen înseamnă genocid.

Sunete din natură și zgomotul de tren completează cele 12 pânze monumentale, osia căruței și mormântul instalat de artist la intrarea în sală.

raportoru, gelem, expo, curatorial

Credit foto: curatorial.ro

„Gelem, Gelem, Samudaripen” poate fi un punct de pornire a unui dialog despre genocidul romilor. Ca să nu se repete, trebuie să cunoaștem istoria. Începând cu 2020, data de 2 august reprezintă Ziua naţională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor – Samudaripen. De asemenea, ea este marcată și la nivel european, la aceeași dată, din anul 2015.

La vernisajul din 13 iulie, directorul muzeului, Virgil Nițulescu, l-a numit pe Eugen Raportoru „un om cu o complexă concepție artistică”, cu o „extraordinară” capacitate de reinventare, și a îndemnat „să nu uităm ce s-a întâmplat în România”.

raportoru, gelem, expo 4, curatorial

Credit foto: curatorial.ro

Eugen Raportoru a mai expus la MNȚR, anul trecut. Atunci a prezentat „Răpirea din Serai”, pornind de la tema carpetei, un simbol cultural asociat universului kitsch, dar căruia artistul i-a conferit valențe noi, prin pictură pe pânză.

Eugen Raportoru este primul artist român de etnie romă care reprezintă Pavilionul Colateral Rom la Bienala de la Veneția, într-o expoziție personală, deschisă publicului internațional între 23 aprilie și 27 noiembrie 2022, la Instituto Veneto di Lettere, Scienze ed Arti, organizată de European Institute of Arts and Culture.

Cu o bogată activitate expozițională, Eugen Raportoru este un artist prolific și foarte activ pe scena locală și internațională. Primăvara aceasta, el a expus la ICR Londra o serie de portrete sub titlul „De căruță”.