Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  REPORTAJ – Romanian Design Week, la Combinatul Fondului Plastic
romanian design week, curatorial

REPORTAJ – Romanian Design Week, la Combinatul Fondului Plastic

Combinatul Fondului Plastic este din nou scenă pentru Romanian Design Week, iar aici se întrepătrund concepte artistice în expoziții cu vânzare și instalații.

RDW reunește anul acesta, la a zecea ediție, sub tema #forward, organizații, designeri, inițiative și evenimente care aduc în prim plan importanța și contribuția pe care industriile creative le au în proiectarea unui viitor ce privește cu respect criteriile sustenabilității, incluziunii, ținând pasul cu evoluția tehnologiei.

„Building the Future. Together”, o expoziţie-manifest dezvoltată în parteneriat cu Nod Makerspace, cuprinde șase instalaţii interactive şi imersive. Ea face parte din programul Noul Bauhaus European şi pune accent pe teme cum ar fi sustenabilitatea şi inovaţia.

galeria nicodim rdw, curatorial

ivan, rdw, curatorial

Credit foto: curatorial.ro

În același spațiu, aflat chiar la intrarea în Combinat, se află și o expoziție dedicată lui Ivan Patzaichin (1949 – 2021), cu mai multe obiecte legate de activitatea lui sportivă, dar și prezentarea proiectului Berzei 21, cu machete și explicații. Mai multe organizații au inițiat un proces de reconversie și de valorificare a complexului Berzei 21, fostele hale REBU, deținut de Primăria Capitalei. Acest sit ar urma să fie destinat artelor spectacolului, expozițiilor și evenimentelor culturale.

berzei 21, rdw, curatorial

Credit foto: curatorial.ro

O zonă de socializare și magazine-capsulă include creații semnate de mai mult de o suă de designeri, între care Aşkia, Dizainăr, Molecule-F, room21, Patzaikin, Epretext şi Art Editions.

concept store rdw, curatorial

Credit foto: curatorial.ro

„Valuable Objects”, curatoriată de arh. Adela Maria Marius, fondatoarea galeriei Epretext, prezintă artişti şi designeri români care, prin practica lor, reconstruiesc industrii şi reaşază valori.

galeria iomo, rdw, curatorial

Credit foto: curatorial.ro

Printre designerii prezenţi în expoziţia ce aduce în prim plan obiecte de mobilier, decorațiuni și cerammică, se numără Ana Adam, Mircea Cantor, Cosmin Florea, Ami Amalia, Constantin Flondor, Peter Jecza, Atelier Kairos & Bogdan Ciocodeică, Radu Abraham, Octavia Chiru, Ciprian Mureşan, Marius Bercea şi Saşa Lazăr.

caltia glavan, rdw, curatorial

Credit foto: curatorial.ro

Colecţia capsulă „Câlţia – Glăvan”, într-un concept expoziţional realizat de Cristiana Raluca Drăghici, prezintă rigurozitatea arhitecturală a creaţiilor Mihaelei Glăvan, care se întâlneşte cu universul fantastic din operele pictorului Ştefan Câlţia. Colecţia-capsulă, formată din încălţăminte şi accesorii inspirate de universul realist-magic al artistului Ştefan Câlţia, poate vizitată la galeria ArtSafe din cadrul Combinatului Fondului Plastic.

caltia glavan, rdw 1, curatorial

Credit foto: curatorial.ro

O apariție inedită este „Manevrați cu grijă! amintiri grafice din fabrici și uzine/ Handle with care! graphic memories from factories and plants” – selecție de grafică românească pentru protecția muncii în fabricile și uzinele anilor ’60 – ‘70, parte a colecției personale a lui Corvin Cristian.

expo rdw, curatorial

Credit foto: curatorial.ro

„Smart Hungary”, adusă la Bucureşti de Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar Bucureşti, prezintă cele mai noi inovaţii maghiare. Douăzeci și patru de produse sunt grupate în jurul a şapte teme – Smart City, Smart Home, Smart Mobility, Smart Leisure, Smart Sport, Smart Agriculture, Smart Healthcare.

smart, hungary, rdw

Credit foto: RDW

Printre acestea, se numără o bicicletă propulsată cu corzi, un EKG integrat într-un tricou smart, un software antrenor personal de yoga, un scaun cu rotile electric dirijabil cu capul, un sistem info-trotuar pentru persoanele cu deficienţe locomotorii. În cadrul Design Flags, Centrul Ceh îi aduce pe Hermann & Coufal, un studio ceh de design ce va realiza o instalaţie on-site, bazată pe upcycling şi metode do-it-yourself.

Lucrări înscrise la un concurs dedicat tinerilor designeri, arhitecți și pasionați de design, care a revenit în 2022 cu un nou nume – AȘKIA Young Designers Award (AYDA), sunt expuse de asemenea aici.

young designers rdw, curatorial

Credit foto: curatorial.ro

O expoziție de grafică și sculptură reunește zeci de artiști de la universități din București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, dar și din Turcia și Bulgaria.

rdw, curatorial

Credit foto: curatorial.ro

În curtea Combinatului Fondului Plastic vor avea loc zilnic activităţi, vor fi amplasate instalaţii interactive, va fi ascultată muzică. Tot aici va fi și o zonă dedicată food & drinks. De asemenea, serile vor fi animate de mai mult de 25 de DJ invitați.

Tot la Combinat poate fi vizitată, chiar dacă nu e parte din RDW, expoziția „Când pictez știu că voi muri!”, un eseu vizual despre Vincent van Gogh semnat de Bogdan Vlăduță. Expoziția personală a artistului e deschisă la Galeria Sector 1 până pe 29 mai.

van gogh, curatorial

Credit foto: curatorial.ro

Vlăduță intră în dialog cu temele, metodele și simbolurile din opera lui Van Gogh, de care se lasă provocat și chestionat. Spațiul galeriei este restructurat într-un nou teritoriu vizual care include lucrări de mari dimensiuni, instalații, desene și intervenții in-situ ale artistului.

Expoziţiile RDW de la Combinatul Fondului Plastic pot fi vizitate de luni până vineri în intervalul 12.00 – 22.00, iar în weekend între orele 10.00 și 22.00.