Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Portrete foto ale unor artiști români realizate de britanicul Barry Lewis, expuse la Viscri
return to romania 1990 barry lewis viscri

Portrete foto ale unor artiști români realizate de britanicul Barry Lewis, expuse la Viscri

Portrete inedite ale unor artiști români realizate de fotograful britanic Barry Lewis în atelierele lor, la scurt timp după Revoluția din 1989, reprezintă subiectul expoziției „Return to Romania 1990”, deschisă în septembrie în șura Casei Prințului de Wales din Viscri.

Printre subiecți se află Ștefan Câlția, Horia Bernea, Marin Gherasim, Wanda Mihuleac și Georgeta Năpăruș.

În acest sezon de vizitare, care se încheie pe 31 octombrie, aceasta este a treia expoziție temporară în Casa Prințului de Wales din Viscri. Mai mult de 25.000 de turiști români și străini au trecut pragul casei-muzeu din aprilie până în august 2023.

„Nașterea dificilă a unei țări noi”

Barry Lewis a vizitat pentru prima dată România în toamna anului 1989 și a călătorit prin Sibiu, Sighișoara și Copșa Mică, în timp ce lucra ca fotograf pentru publicația londoneză Sunday Times Magazine.

„În anul 1990, am fost abordat de Life Magazine pentru a reveni cât mai curând posibil în România și am ajuns astfel, din nou, în București pe 6 ianuarie, pentru a fotografia și a documenta nașterea dificilă a unei țări noi”, povestește fotograful. Cunoscând în timpul vizitei artiști români, el s-a hotărât să documenteze fotografic un material axat pe experiența lor formativă și creatoare.

În vara anului 1990, împreună cu scriitoarea Sally Richards, el a întreprins mai multe vizite în atelierele artiștilor români, de la tineri atunci necunoscuți, la pictori cu faimă internațională, fotografiindu-i alături de operele lor și scriind crâmpeie din povestea vieții și a muncii lor. „Condițiile erau în toată țara disperate și a fost un adevărat privilegiu să vizitez atelierele și să văd munca remarcabilă a acestor oameni. Comunitatea de artă părea să fi fost întărită de problemele și adversitatea cu care se confruntase”, își amintește Lewis.

„Return to Romania 1990”, prima expoziție temporară la Muzeul-Atelier Școala de la Piscu

Cele 14 fotografii au fost selectate dintr-o colecție amplă, imprimate la dimensiuni mari și însoțite de texte lămuritoare de echipa Școala de la Piscu – Virgil Scripcariu, sculptor și Adriana Scripcariu, istoric de artă, cărora li s-au adăugat scriitorul Cosmin Manolache și graficianul Alexandru Șchiopu.

Expoziția a inaugurat seria expunerilor temporare ale Muzeului-Atelier Școala de la Piscu, rămânând pe simeze tot anul 2021. „Transilvania a ocupat un loc important în inima mea încă din timpul primelor călătorii în România și, după vernisajul expoziției de la Piscu, am petrecut împreună cu soția mea, Hannah, o vacanță minunată în Viscri. Este o onoare să am acum lucrările expuse aici, în Casa Prințului de Wales”, adaugă Barry Lewis.

Șura reconvertită a gospodăriei tradiționale săsești de la numărul 163 găzduiește și expoziția permanentă „The Transylvania Florilegium”.