Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „România Descătușată”, în ultima licitație de artă a anului la Artmark
românia descătuşată gheorghe tattarescu, în expoziția de la palatul cesianu racoviță

„România Descătușată”, în ultima licitație de artă a anului la Artmark

Capodopere de artă, semnate de Marii Maeștri ai Artei Românești, a căror valoare totală se ridică la peste 1 milion de euro, vor fi scoase la licitație marți, 21 decembrie, în cadrul Licitației de Iarnă de la Artmark.

Alături de Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza sau Theodor Pallady, precum și alături de colegul său de primă generație de formatori de școală, își face apariția, în ultima licitație de artă a anului 2021, și Gheorghe Tattarescu – creatorul unei picturi clasice de factură alegorică, pictor pașoptist, având legături strânse cu Revoluția Română din 1848, așa cum reiese din corespondența bogată pe care a întreținut-o cu revoluționarii și mai ales cu Nicolae Bălcescu. Tot Tattarescu este cel care a definitivat o operă care să conțină un mesaj spiritual și s-a situat în panoplia fondatorilor picturii militante din România, lăsând moștenire monumentalele opere „Renașterea României”, „Deșteptarea României” sau „11 februarie 1866 – România Modernă”.

O emblematică operă din această serie este „România Descătușată”, scoasă la licitație pe 21 decembrie. Lucrarea împlinește 155 de ani și prezintă subiectul alegoric al României Moderne, care a fost pus pe pânză de Tattarescu în trei variante: două în pictură în culori, dintre care una se află în colecția Muzeului „Gheorghe Tattarescu”, iar cealaltă într-o colecție privată.

expoziția licitației de iarnă

Expoziția Licitației de Iarnă

De remarcat la cea de-a treia lucrare, din licitație, este realizarea în griseuri, o tehnică foarte rar întâlnită în pictura românească, ce sugerează sculptura în pictură. Mai mult, se crede că opera „România Descătușată” a fost pictată cu scop de cadou de protocol pentru Filip de Flandra, fiu al regelui Leopold I al Belgiei, curtat de o parte a clasei politice românești pentru demnitatea de domnitor străin al Principatelor Române Unite, probabil remis prin intermediul consulului general al Belgiei în Principatele Române, Jacques Poumay, după abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza. Pictura provine dintr-o colecție belgiană.

Opera, ce pornește în licitație de la doar 5.000 de euro, a participat la expoziții importante din țară și străinătate între care, în ultimii ani, la expoziția „Perspectives” realizată în 2019 în cadrul Europalia la Muzeul BOZAR din Bruxelles, și la expoziția „Tricolor”, realizată în 2018 de Muzeul de Artă Recentă de la București.

Cu ocazia celei mai importante licitații de artă a sezonului, Casa Artmark îi celebrează pe cei mai valoroși pictori români, ale căror opere domină în prezent topul tranzacțiilor de artă din România.

Operele celor mai bine cotați pictori români vor putea fi văzute și public la Palatul Cesianu-Racoviță.

Intrarea în expoziție este gratuită și deschisă de luni până duminică în intervalul orar 10.00-20.00.

Foto și text: Artmark