Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  „Rondul de noapte” de Rembrandt își dezvăluie secretele
rondul de noapte1

„Rondul de noapte” de Rembrandt își dezvăluie secretele

Experții care lucrează de doi ani la restaurarea celebrei pânze a lui Rembrandt „Rondul de noapte” au descoperit o schiță sub vopseaua care pune în lumină geneza operei.

O schiță se ascunde sub cel mai cunoscut tablou al lui Rembrandt, „Rondul de noapte”: cercetătorii au anunțat miercuri această descoperire majoră ce scoate în evidență capodopera maestrului olandez.

Schița arată în special că Rembrandt a prevăzut inițial să picteze pene pe căștile milițienilor și că a decis să renunțe la o sabie desenată între două personaje principale.

„Penele sunt mai vizibile în schiță și nu în pictură”, a detaliat într-o conferință de presă Pieter Roelofs, responsabil al departamentului de Pictură și Sculptură de la Rijksmuseum din Amsterdam.

Geneza operei

„Nu știm de ce s-a răzgândit, poate pentru că asta atrăgea atenția prea mult asupra acestui personaj”, a adăugat el.

Rijksmuseum a prezentat miercuri rezultatele primelor faze ale studiilor care au drept scop înțelegerea tehnicii artistului și de a reda pânzei întreaga splendoare și strălucire.

„Descoperirea schiței reprezintă un progres în această cercetare”, „am descoperit geneza” operei, s-a bucurat Taco Dibbits, director al Rijksmuseum, unde „Rondul de noapte”, pictat în 1642, este piesa centrală. „Am bănuit mereu că Rembrandt a făcut o schiță pe pânză înainte de a începe această compoziție incredibil de complexă, dar nu am avut proba până acum”, a continuat Dibbits.

Sfâșiată cu cuțitul

„Este fascinant să vezi că Rembrandt căuta compoziția cea mai bună” pentru a realiza tabloul care măsoară 3,8 metri înălțime pe 4,5 metri lățime și cântărește 337 de kilograme, a mai spus el.

rondul de noapte schita

De atunci, în aproape patru secole, tabloul a cunoscut multe încercări. În 1715, pânza a fost tăiată în două pentru a fi instalată la Primăria din Amsterdam și, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a scăpat de naziști.

Cea mai recentă restaurare majoră este de acum mai mult de 40 de ani, după un atac în 1975 din partea unei persoane care a tăiat-o cu un cuțit.

De atunci, experții au constatat apariția unui halou alb în unele părți ale tabloului, în special în jurul zonei afectate de loviturile de cuțit, decolorând un mic câine aflat în dreapta.

Muzeul a început în iulie 2019 o restaurare, care se desfășoară sub privirile publicului.

Pânza este așezată într-o cutie de sticlă în mijlocul galeriei de onoare a muzeului și vizitatorii de la Rijksmuseum – până la 3 milioane pe an în vremuri normale,  675.000 în 2020 – pot observa totul.

Numit „Operațiunea Rondul de noapte”, proiectul de restaurare, care costă mai multe milioane de euro, este o mare premieră. Este vorba despre cea mai vastă și completă muncă de cercetare și de restaurare a capodoperei.

Pe 19 ianuarie, experții trebuie să înceapă tratamentul asupra deformărilor la colțul superior din stânga tabloului. Ei vor evalua dacă este necesară o restaurare completă a operei.

„Starea generală a tabloului este conformă cu cea a unui tablou vechi de 400 de ani”, a spus Roelofs, dar nu este „nimic alarmant”.

Foto credit: Rijksmuseum