Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Ruscha, Chagall și Banksy, între reperele primei licitații Phillips din 2024
ed ruscha, the end, 1998 – 2016

Ruscha, Chagall și Banksy, între reperele primei licitații Phillips din 2024

Lucrări de Ed Ruscha, Marc Chagall și Banksy se numără printre reperele primei licitații Phillips din 2024, ce va avea loc la Londra în două părți, pe 17 și 18 ianuarie.

Phillips a dezvăluit cele mai importante momente din cadrul licitației London Evening & Day Editions din ianuarie. Cap de afiș al vânzării de seară din 17 ianuarie sunt lucrări din prestigioasa Archive of Edition Schellmann, ale cărei încasări sunt destinate proiectului ars publicata. Printre cele mai importante lucrări se numără celebrele reprezentări ale reginei Elizabeth II și Superman semnate Andy Warhol, lucrări de Rashid Johnson, Ed Ruscha, Mel Bochner, KAWS, Marc Chagall și Banksy.

Catalogul licitației este disponibbil online, iar operele pot fi văzute în galeriile Phillips din Berkeley Square din 11 ianuarie până la 17 ianuarie.

40 de lucrări din Archive of Edition Schellmann

Vânzarea de seară va fi condusă de un grup excepțional de lucrări din Archive of Edition Schellmann, vândute în beneficiul proiectului ars publicata. Colaborând cu unii dintre cei mai importanți artiști ai secolului XX, Jörg Schellmann a realizat cele mai provocatoare și emblematice ediții prin intermediul Schellmann Art.
Fondat de Jörg, Nanke și Pauline Schellmann, proiectul ars publicata este un compendiu online de ediții de artă contemporană, care documentează operele editate de cei mai importanți artiști contemporani din lume.
Licitația Evening & Day Editions cuprinde 40 de lucrări din Archive of Edition Schellmann, inclusiv exemplare rare și variante, cu prețuri cuprinse între 800 și 150.000 de lire sterline.

Printre cele mai importante lucrări din acest grup se numără lucrări de Keith Haring, Joseph Beuys, Andy Warhol, Donald Judd și Robert Longo. De asemenea, în acest grup sunt incluse lucrări electronice de Nam June Paik și Jenny Holzer.

Warhol, de la regine la Superman

Andy Warhol a început în 1985 seria „Reginele care domnesc/ Reigning Queens”, cel mai mare portofoliu de serigrafii al său, în care apar regina Elizabeth II, regina Beatrix a Olandei, regina Margrethe II a Danemarcei și regina Ntfombi Tfwala a Swazilandului.
Seria aducea un omagiu acestor monarhi, subliniind fascinația lui Warhol pentru faimă și cultura de consum prin însușirea imaginilor lor de largă circulație.

andy warhol superman, from myths (f. & s. 260), 1981 estimare £150,000 – 200,000

„Superman”, din seria „Myths”, 1981, de Andy Warhol, estimare £150.000 – 200.000

Într-o explorare paralelă, omagiul artistic adus de Warhol lui Superman reflectă legătura din copilărie cu supereroul, transformându-l într-o capsulă a timpului nostalgică, reprezentativă pentru anii săi de formare. Lucrarea din licitație surprinde postura celebră a lui Superman.

Alte lucrări notabile ale lui Warhol, cum ar fi seria „Skulls” și portretul lui Mick Jagger, sunt de asemenea incluse în vânzare, alături de schițe unice ale lui Warhol din Archive of Edition Schellmann.

The End – Narațiune și cinematografie

Trei lucrări de Ed Ruscha sunt incluse în vânzare, inclusiv „The End #1-#4”. Semnalând momentele finale ale multor filme clasice de la Hollywood, „The End” a devenit o expresie sinonimă cu narațiunea și cinematografia. În „The End”, Ruscha explorează această frază prin intermediul unor panouri holografice, încorporând tonuri schimbătoare și înălțimi diferite ale caracterelor tipografice în stil gotic.

Seria pătrunde în fascinația lui Ruscha atât pentru elementele textuale, cât și pentru materialitatea filmului, dezvăluind zgârieturi și pete de praf pe suprafețele de celuloid, sugerând ocazional defecțiuni care sfidează fațada perfecțiunii hollywoodiene.

Ed Ruscha este cunoscut pentru faptul că surprinde și reinterpretează teme familiare, cum ar fi benzinăriile și logo-ul 20th Century Fox, motive pe care le-a reluat frecvent de-a lungul anilor.

O altă lucrare a lui inclusă în licitație este „Wen Out for Cigrets N Never Came Back”, a cărei iterație este prezentată în expoziția de referință „ED RUSCHA / NOW THEN”, deschisă la Muzeul de Artă Modernă până la 13 ianuarie 2024.

Imagine principală: „The End” (1998 – 2016), de Ed Ruscha, lucrare estimată la £60.000 – 80.000