Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Salvator Mundi”, pictura de 450 de milioane de dolari a lui Leonardo da Vinci, se numără printre operele de artă oferite ca NFT
mundi

„Salvator Mundi”, pictura de 450 de milioane de dolari a lui Leonardo da Vinci, se numără printre operele de artă oferite ca NFT

„Salvator Mundi”, o pictură atribuită lui Leonardo da Vinci, despre care se crede că a fost creată între 1499-1510, este pe cale să se alăture unei colecții de alte opere de artă populare care au ajuns pe blockchain.

O bibliotecă de artă cu sediul la Londra, cea mai scumpă operă de artă din lume vândută vreodată la o licitație, este pe cale să fie transformată în NFT, potrivit unui comunicat al Bridgeman Images.

Piața de token-uri nefungibile (NFT) s-a aflat într-o mișcare descendentă de la începutul celei de-a doua jumătăți a anului 2022. Și chiar dacă au existat unele semne pozitive la începutul anului 2023, o mare parte din acea cerere inițială pare să se fi diminuat.

„Mona Lisa” a lui Leonardo da Vinci, creată în 1503, „Starry Night” a lui Van Gogh – 1889, „The Thinker” a lui Auguste Rodin – 1904 și „Nymphéas” a lui Claude Monet – 1907, toate au fost lansate ca active digitale.

„Salvator Mundi”, care îl înfățișează pe Hristos ținând în mână un glob de cristal, va fi transformat de ElmonX, o platformă care creează NFT-uri de artă contemporană, modernă și impresionistă cu licență, continuând colaborarea cu galeria de artă din Marea Britanie.

NFT „Mona Lisa”, vândut cu 6.764 de dolari

În cadrul colaborărilor anterioare, platforma a lansat 330 de ediții ale „Giocondei”, care s-au vândut la prețul de 150 de lire sterline fiecare. Cel mai recent, unul dintre NFT-urile „Mona Lisa” a fost revândut pe OpenSea pentru 3,7 ETH (aproximativ 6.764 de dolari).

Bridgeman Images a declarat că „în calitate de principali specialiști mondiali în acordarea de licențe pentru reproducerea mediilor artistice, culturale și istorice, suntem încântați să colaborăm cu ElmonX, experți în fruntea creării de NFT-uri de artă”. Această relație oferă o „oportunitate unică și exclusivă de a crea NFT-uri de înaltă calitate pe baza colecției vaste a Bridgeman Images”.

Arta NFT a fost unul dintre cele mai controversate segmente ale industriei criptografice, ridicând multiple întrebări cu privire la drepturile de proprietate intelectuală și încălcările acestora.

„În acest caz particular, am luat legătura cu Andrew Rossow, avocat și fondator al AR Media, pentru a obține o oarecare claritate referitoare la orice implicații legale în ceea ce privește parteneriatul”, spune Bridgeman Images.

Potrivit lui Rossow, „acest parteneriat susține valoarea pe care am sperat să o vedem în ceea ce privește integrarea acestor tehnologii emergente, inclusiv a obiectelor de colecție digitale, a criptomonedelor și a blockchain. Ceea ce avem aici pare a fi o împletire cu bun gust și intenționată a lumii tradiționale a artei cu aceste tehnologii, alimentată de principiile de proprietate intelectuală (PI) și de regimurile de licențiere stabilite”.

Un studiu de caz care implică opera lui Leonardo da Vinci prezintă o cale interesantă care poate fi explorată pentru a utiliza PI din arta tradițională în NFT, mai spune Rossow.

Foto credit: ElmonX.com