Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Scena Nașterii lui Iisus în zece tablouri celebre
te tamari no atua the birth of christ – paul gauguin.jpg

Scena Nașterii lui Iisus în zece tablouri celebre

Artiștii și-au folosit de sute de ani iscusința pentru a înfățișa diverse elemente și teme legate de nașterea lui Iisus și de sărbătoarea Crăciunului.

Scena Nașterii este principala parte a sărbătorii creștine actuale. Imaginea Fecioarei Maria, a lui Iosif și a pruncului Iisus a fost reprezentată în picturi, filme, sculpturi și alte medii din întreaga lume.

Printre cele mai cunoscute picturi create vreodată pe această temă se numără opere semnate Caravaggio, Geertgen tot Sint Jans și Paul Gauguin.

Nativity with St. Francis and St. Lawrence – Caravaggio

nativity with st francis and st lawrence caravaggio

Caravaggio este cunoscut pentru o serie de lucrări religioase, iar una dintre ele, în special, este centrată pe nașterea lui Iisus Hristos.

Tabloul este intitulat „Nașterea cu Sfântul Francisc și Sfântul Laurențiu” și a fost finalizat în 1600, la apogeul carierei lui Caravaggio.

Pictura era expusă la Oratoriul Sfântului Laurențiu din Palermo, Italia, când a fost furată în 1969. Autoritățile care au investigat cazul suspectează că furtul a fost opera mafiei siciliene, însă tabloul nu a fost recuperat de atunci.

Portinari Altarpiece – Hugo van der Goes

portinari altarpiece hugo van der goes

Hugă van der Goes a creat o lucrare care înfățișează scena creștină în 1476 și care era destinată a fi folosită ca tablou de altar.

Lucrarea se numește „Altarul Portinari” și este una dintre celebrele lucrări de triptic pe care van der Goes le-a realizat în timpul carierei.

The Mystical Nativity – Sandro Botticelli

the mystical nativity sandro botticelli

Una dintre cele mai discutate lucrări atribuite lui Botticelli e „Nașterea mistică”. Această pictură din 1501 descrie o lucrare cu trei straturi, destul de comună pentru această perioadă.

Prezintă scena tipică a nașterii, în centru, în timp ce îngerii sunt dispuși deasupra. Există ființe angelice pictate și în treimea inferioară a lucrării.

The Adoration of the Kings – Jan Gossaert

the adoration of the kings jan gossaert

Una dintre cele mai cunoscute picturi ale artistului olandez Jan Gossaert a fost realizată în jurul anului 1515. Această lucrare a fost adesea considerat a fi fost pictată de germanul Albrecht Dürer. Recent, istoricii de artă și cercetătorii au analizat mult mai atent pictura și au conchis că aceasta ar fi putut fi o colaborare a lui Dürer cu Gossaert.

Unii istorici de artă cred că lucrarea a fost pictată exclusiv de Gossaert, deoarece prezintă în mare stilul său. Semnătura lui Gossaert se află de-a lungul marginii gulerului mantiei unuia dintre păstorii reprezentați, scrie artst.org.

The Nativity – Piero della Francesca

the nativity piero della francesca

„Nașterea Domnului” a fost finalizat de Pierro della Francesca în 1475, când epoca Renașterii abia începea în cea mai mare parte a Italiei.

Această reprezentare a scenei este mult mai luminoasă decât majoritatea celorlalte, care îl arată pe pruncul Hristos înconjurat de o iesle întunecată și singuratică.

Versiunea lui Piero della Francesca a faimoasei povești arată aceleași figuri din relatarea biblică puse în scenă într-un peisaj toscan. Există și elemente din cultura toscană amestecate în lucrare, ca parte a efortului artistului de a da propria sa turnură poveștii.

The Nativity with the Prophets Isaiah and Ezekiel – Duccio di Buoninsegna

the nativity with the prophets isaiah and ezekiel duccio di buoninsegna

O altă pictură celebră a scenei nașterii, realizată pe panouri de lemn, a fost realizată de Duccio di Buoninsegna, faimos pentru crearea unora dintre primele picturi religioase care există și astăzi.

El a trăit la sfârșitul secolului al XIII-lea și în secolul al XIV-lea și a pictat lucrări într-un mod care avea să îi influențeze mai târziu pe unii dintre artiștii care au dat startul Renașterii italiene.

Lucrarea „Nașterea cu profeții Isaia și Ezechiel” este una dintre cele mai faimoase reprezentări ale acestei scene celebre care detaliază nașterea lui Iisus.

Adoration of the Shepherds – Giorgione

the adoration of the shepherds giorgione

Printre lucrările lui Giorgione se regăsește una concentrată pe scena nașterii, cu păstorii care au venit să îl vadă pe pruncul Iisus. Este considerat că această lucrare a fost finalizată în 1510.

Tabloul este destul de diferit de majoritatea picturilor despre naștere, deoarece îi înfățișează pe pruncul Iisus, Fecioara Maria și Iosif în fața unei peșteri întunecate, în partea dreaptă a lucrării, în timp ce păstorii și un peisaj colorat și luxuriant ocupă partea stângă.

Nativity, Birth of Jesus – Giotto

nativity birth of jesus giotto

Giotto, care a trăit la sfârșitul secolului al XIII-lea și începutul secolului al XIV-lea, a realizat o frescă „Nașterea, Nașterea lui Iisus” în jurul anului 1304 sau 1306.

Lucrarea prezintă o scenă simplă care îi are în centrul pânzei pe pruncul Iisus și pe Fecioara Maria. Deasupra, vedem un grup de îngeri care sărbătoresc nașterea lui Mesia, în timp ce păstorii și Iosif sunt reprezentați alături de mamă și copil, împreună cu câteva animale.

The Nativity at Night – Geertgen tot Sint Jans

the nativity at night geertgen tot sint jans

Geertgen tot Sint Jans a pictat până la sfârșitul secolului al XV-lea, iar multe dintre lucrările sale cele mai cunoscute înfățișează scene din poveștile biblice, precum și unele dintre evenimentele care au avut loc în Italia și în împrejurimi în timpul vieții sale.

„Nașterea noaptea” se crede că a fost finalizată mai târziu în timpul vieții sale și este una dintre puținele picturi care prezintă povestea sub acoperirea întunericului. Cea mai mare parte a pânzei este foarte întunecată, figurile fiind luminate.

Te tamari no atua (The Birth of Christ) – Paul Gauguin (foto principală)

Paul Gauguin a petrecut mare pare din viață în Insulele Polineziei Franceze, unde a creat cele mai multe dintre operele lui. Inclusiv una dedicată Nașterii lui Iisus.

„Te tamari no atua” înseamnă, în limba polineziană nativă, Nașterea lui Hristos.

Lucrarea este o inedită reprezentare a faimoasei povești, deoarece prezintă indivizi nativi din Polinezia și nu personaje caucaziene.