
Schiaparelli – Moda devine artă
Elsa Schiaparelli, apropiată a scenei suprarealiste, pe care a introdus-o în practica ei, este considerată o creatoare neconvențională, punându-și amprenta asupra modei secolului XX prin adăugarea de fantezie și imprevizibil.
Opera ei a fost una revoluționară, iar începând cu luna martie a anului viitor, este prezentată într-o amplă retrospectivă la Victoria and Albert Museum din Londra. Aceasta este prima ei apariție într-o instituție britanică.
Expoziția „Schiaparelli: Fashion Becomes Art” va reuni 200 de obiecte – de la articole de îmbrăcăminte și accesorii la sculpturi și picturi – pentru a surprinde istoria și sensibilitatea ei.
Elsa Schiaparelli (1890 – 1973), născută la Roma, și-a deschis primul atelier la Paris în 1927. O întâlnire întâmplătoare cu dadaistul Francis Picabia și soția lui în timpul unei călătorii în America, în 1916, a adus-o pe Schiaparelli aproape de scena suprarealistă din Paris.
Pe parcursul anilor 1930, atelierul ei a produs piese în colaborare, inclusiv o haină de seară brodată cu o iluzie optică de Jean Cocteau, o brățară de blană concepută de Meret Oppenheim, ochelari spriralați proiectați de Man Ray și, împreună cu Salvador Dalí, o serie de obiecte, de la emblematica pălărie Shoe Hat la rochia Lobster.
Colaborarea lui Schiaparelli cu artiștii și cu lumea spectacolului reprezintă un subiect ideal pentru spectaculoasa expoziție de la V&A.
Artă plastică, teatru și film
Cu texturi experimentale, culori și imprimeuri vii, modele provocatoare pentru acea perioadă, Schiaparelli și-a asigurat locul între creatorii inovatori.
„Să lucrez cu artiști precum Bebe Berard, Jean Cocteau, Salvador Dalí, Vertes, Van Dongen și cu fotografi ca Hoyningen Huene, Horst, Cecil Beaton și Man Ray mi-a dat un sentiment de exaltare. Te simțeai sprijinit și înțeles dincolo de realitatea crudă și plictisitoare de a face doar o rochie pe care să o vinzi”, spunea ea.

Rochia de seară Tears și văl, concepute de Elsa Schiaparelli, februarie 1938 pentru colecția „Circus”. Țesătură creată de Salvador Dalí © V&A
Modelele teatrale ale lui Schiaparelli au făcut ca lucrările ei să se potrivească producțiilor de film și de teatru. A proiectat costumele lui Mae West pentru filmul „Every Day’s a Holiday” din 1937, croindu-le pe un manechin sculptat după proporțiile vedetei, iar modelul a inspirat sticla parfumului Shocking al lui Schiaparelli, conceput în colaborare cu Leonor Fini.
Vor fi prezentate și unele dintre piesele din colecția V&A, precum rochiile Schiaparelli Skeleton și Tears, dar și Shoe Hat, toate create împreună cu Dalí. Acestora li se alătură lucrări de artă realizate de Pablo Picasso, Jean Cocteau și Man Ray, care contribuie la ilustrarea mediului creativ al designerului. Muzeul promite și să dezvăluie cercetări care aduc la lumină noi detalii ale acestor colaborări.
După moartea creatoarei, în 1973, și după decenii de încercări, Maison Schiaparelli a fost reînființată în 2014. Designerul texan Daniel Roseberry a preluat conducerea ca director de creație, în 2019, devenind primul american care conduce o marcă franceză de couture. El a căutat să inoveze, păstrând moștenirea suprarealistă. Expoziția va include și creații ale lui Roseberry.
„Schiaparelli: Fashion Becomes Art” este găzduită de V&A, în perioada 21 martie – 1 noiembrie 2026.
Fotografie principală: Palton până la gleznă din jerse de mătase neagră cu profiluri faciale care formează o vază cu trandafiri, Elsa Schiaparelli, Jean Cocteau și Lesage, Londra, 1937 © Victoria and Albert Museum Londra