Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Schiță de Toulouse-Lautrec prezentată public după 90 de ani
jane avril au divan japonais, toulouse lautrec

Schiță de Toulouse-Lautrec prezentată public după 90 de ani

„Jane Avril au Divan Japonais” din 1892, operă a lui Henri de Toulouse-Lautrec nevăzută în public din 1931, ar putea fi vândută pentru 3,5 milioane de euro la Christie’s.

Schița pe carton va fi oferită la vânzare în licitația de artă din secolele XX și XXI intitulată „Avant-Garde Including Thinking Italian”, care va avea loc în 18 octombrie la Paris, și are o valoare estimată între 2,5 și 3,5 milioane de euro.

Realizată cu creion și grafit pe carton, lucrarea este un studiu pregătitor pentru litografia „Divan Japonais” a artistului – una dintre cele mai faimoase litografii din lume – care a fost comandată de Édouard Fournier, care deținea cabaretul cu același nume.

În colecție privată nouă decenii

Lucrarea s-a aflat într-o colecție privată timp de 90 de ani, aparținând succesiv colecțiilor dentistului și colecționarului de artă francez Georges Viau, S. Sévadjian și colecționarului norvegian J.B. Stang.

Nu a mai fost prezentată public de la retrospectiva artistului din 1931 la Musée des Arts Décoratifs din Paris.

Figura principală reprezentată atât în studiu, cât și în celebra litografie este Jane Avril, cunoscută dansatoare de cancan. În dreapta ei se află criticul de artă Édouard Dujardin, iar pe scenă, în fundal, cântăreața Yvette Guilbet, care este recunoscută datorită mănușilor negre lungi, în ciuda faptului că fața ei se află în afara cadrului.

Toulouse-Lautrec, care a murit la vârsta de 36 de ani, a fost cel mai important artist de afișe din Paris, descriind oamenii, mediul și viața de noapte din cartierul Montmartre.

„Creațiile publicitare ale lui Toulouse-Lautrec imortalizează atmosfera vibrantă a sălilor de dans, a cafenelelor cu concerte și a vieții animate de noapte pariziene. Ele sunt întruchiparea însăși a Belle Époque și întruchiparea perfectă a operei artistului”, expune casa Christie’s.