Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Sculpturi umane și animale descoperite în Turcia, primele exemple de artă preistorică
sculptura, ministerul turc al culturii si turismului

Sculpturi umane și animale descoperite în Turcia, primele exemple de artă preistorică

Sculpturi umane și animale descoperite de arheologi în Turcia sunt considerate primele exemple de artă preistorică, în urma analizei reziduurilor de pigment.

Descoperirile au fost făcute în situri preistorice despre care unii cred că ar avea legături cu vechile relatări biblice. Săpăturile au fost efectuate de Ministerul turc al Culturii și Turismului, care a anunțat descoperirea statuilor, descriind obiectele ca fiind „cele mai impresionante exemple” de artă preistorică.

O săpătură efectuată în Karahan Tepe a scos la iveală o efigie umană pe care ministerul a numit-o „una dintre cele mai realiste sculpturi ale perioadei”. Măsurând mai mult de 2 metri înălțime, sculptura evidențiază coastele, coloana vertebrală și oasele umerilor unui om și are o expresie facială realistă.

Situl datează din jurul anului 9.400 î.e.n., ceea ce sugerează că această lucrare ar putea fi cea mai veche statuie umană de acest tip descoperită vreodată – mai veche chiar și decât Omul din Urfa, care este datat în jurul anului 9.000 î.e.n. O statuie a unui vultur a fost găsită de asemenea în apropiere, au declarat oficialii.

Săpături în regiune, începute în 1995

Karahan Tepe se află în Mesopotamia Superioară, o regiune în care au apărut cele mai vechi comunități agricole din lume. Este situat la aproximativ 60km est de Șanlıurfa, despre care unii cred că este orașul antic Ur Kaśdim, cunoscut și sub numele de Ur al Caldeii. Potrivit ministerului, orașul este considerat un loc sfânt de către evrei, creștini și musulmani.

În plus, o statuie în mărime naturală a unui porc mistreț din calcar a fost găsită în situl din apropiere, Göbekli Tepe, la aproximativ 65 km nord de granița cu Siria. Mistrețul găsit prezintă decorațiuni despre care se crede că ar fi un simbol în formă de H, o semilună, doi șerpi și trei fețe sau măști umane. Reziduurile de pigment roșu, alb și negru fac din ea „prima sculptură pictată descoperită din acea perioadă până în prezent”, a precizat ministerul într-o declarație.

Situl a fost descoperit în 1963, în timpul unui studiu efectuat de universități din Istanbul și Chicago. Săpăturile au început în 1995. Acesta este cunoscut mai ales pentru megaliții săi care preced Stonehenge cu aproximativ 6.000 de ani.

Punctul zero al istoriei

Unii cercetători, cum ar fi cei de la Institutul Armstrong de Arheologie Biblică din Ierusalim, cred că Göbekli Tepe ar putea fi legat de relatarea biblică a lui Noe. Michael Heiser, un cercetător al Vechiului Testament, a observat că „cercetătorii din exterior” s-au grăbit să îl eticheteze drept locul Grădinii Edenului, contestând în același timp faptul că este vorba despre un complex de temple.

„Există mai multe temple în acest loc, care nu este folosit ca zonă rezidențială și servește doar în scopuri religioase. Din acest punct de vedere, este considerat nu doar cel mai vechi, ci și cel mai mare centru de cult din lume”, potrivit ministerului turc al culturii.

Datând din anul 9.600 î.e.n., Göbekli Tepe a fost descris ca fiind „punctul zero al istoriei”.

Credit foto: Ministerul turc al Culturii și Turismului