Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Seria expozițională „Window to Europe”, dedicată artiștilor basarabeni, debutează pe 2 martie la București
alina cociere

Seria expozițională „Window to Europe”, dedicată artiștilor basarabeni, debutează pe 2 martie la București

Prima expoziție din seria „Window to Europe”, dedicată prezentării la București a artiștilor plastici originari din Republica Moldova care și-au început cariera în anii ’80 – ’90, va fi vernisată la Arbor.art.room pe 2 martie, la ora 17:00.

„Stări abstracte”, cu lucrări de Alina Cociere, dă startul seriei.

Seria dedicată artiștilor plastici de origine basarabeană care și-au început cariera în anii ’80 – ‘90, când s-au produs schimbări de mare impact în Europa de Est, iar unii dintre ei au ales drumul migrației, va prezenta nu doar creația celor invitați, în mare necunoscuți pentru publicul român, ci și biografia lor profesională și rețeta reinventării în țările de adopție.

Scurtă biografie Alina Cociere

Alina Cociere s-a născut la Chișinău, într-o familie de medici. A făcut liceul și colegiul de artă plastică, apoi Institutul de Stat de Artă Academică „V.I. Suricov” din Moscova, care a pregătit-o pentru o carieră academică la Institutul de Artă din Chișinău.

Deși formată într-un sistem auster și de factură social-realistă, unde orice abatere de la programul de studiu era penalizată, pictorița a ales, totuși, după absolvire, să renunțe la arta figurativă, în care nu se regăsea. Odată cu deschiderea granițelor, după ‘89, Alina Cociere a hotărât să se stabilească în Franța, unde locuiește și lucrează în prezent.

Expoziția „Stări abstracte” prezintă pânze din diferite perioade de creație ale artistei, cartografiind întregul ei univers plastic. Pictura artistei, lipsită de cadrul formal al figurativului, reflectă pe deplin năzuința spre libertatea expresiei și cunoașterea de sine.

Expoziția va putea fi vizitată până pe 2 aprilie, de joi până duminică.