Sezon dedicat pictorului belgian James Ensor
Pictorul belgian James Ensor este omagiat toamna aceasta în țara sa de origine, prin mai multe expoziții, în contextul împlinirii a 75 de ani de la moartea sa.
Contemporan atât al post-impresioniștilor, cât și al simboliștilor, James Ensor (1860, Ostende – 1949, Ostende) nu s-a încadrat unei categorii, fiind precursorul a două dintre cele mai importante și influente mișcări ale secolului al XX-lea: expresionismul și suprarealismul.
James Ensor a transformat îndemnul lui Charles Baudelaire de a picta viața modernă într-un fel de Zona Crepusculară a Belle Epoque, unde corupția spiritului și a cărnii, mortalitatea iminentă și prezicerile escatologice ale viitorului erau mereu prezente.
Ensor nu a dobândit niciodată recunoașterea colegului său, norvegianul Edvard Munch, purtător al angoasei nord-europene.
Printre spiritele care i-au populat opera a fost și al său – Ensor s-a înfățișat în diferite stări de descompunere. Dar în opera sa, particularul devine universal, dezgropând ororile trecutului și ale prezentului, împreună cu cele care se vor întâmpla în mod dezastruos în secolul următor.
Anul acesta, la 75 de ani de la moartea artistului, sunt organizate mai multe expoziții Ensor, inclusiv o retrospectivă majoră deschisă recent la Muzeul Regal de Arte Frumoase din Anvers (până la 19 ianuarie 2025).
Manifestările includ: „Ostend, Ensor’s Imaginary Paradise”, Galeriile Venețiene, Ostende, până la 27 octombrie 2024; „James Ensor: Satire, Parody, Pastiche”, Casa James Ensor, Ostende, până la 12 ianuarie 2025; „Ensor’s Wildest Dreams”, KMSKA, Anvers, până la 18 ianuarie 2025; „Masquerade, Makeup & Ensor”, MoMu, Anvers, până la 2 februarie 2025; și „Cindy Sherman: Anti-Fashion”, FOMU, Anvers, până la 2 februarie 2025.
Foto: „James Ensor: Satire, Parody, Pastiche”, Casa James Ensor