Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Sezon expozițional nou și lansarea anului aniversar MNAC „20BIS”
leviathan, mnac, curatorial.ro

Sezon expozițional nou și lansarea anului aniversar MNAC „20BIS”

Un nou sezon expozițional va fi lansat de Muzeul Național de Artă Contemporană pe 2 noiembrie și va marca și debutul anului aniversar MNAC 20BIS, an în care va fi sărbătorită, prin evenimente lunare, împlinirea – pe 29 octombrie 2024 – a două decenii de existență a muzeului în sediul său din Palatul Parlamentului.

Noul sezon, derulat până în primăvară, îmbină multe dintre tendințele pe care MNAC și-a propus să le acopere – recuperarea unor personalități marcante ale istoriei recente a artelor vizuale din România, expoziții personale, reprezentanți ai minorităților culturale care contribuie astăzi la diversitatea scenei artistice, sprijinirea artei tinerelor generații, dar și o puternică prezență internațională printr-o expoziție de grup, se arată într-un comunicat.

În holul de intrare în muzeu se va afla expoziția retrospectivă Alma Redlinger, „Pierderea inocenței”. În emblematica Sală de Marmură de la parter este prezentată instalaţia „Patrimoniu” a artistului Eugen Raportoru, realizată în parteneriat cu Roma Education Fund Romania.

Lucrările cumpărate în 2020 și 2022, reunite în „Puls”

La primul etaj, MNAC a reunit, în expoziția „Puls 21”, o selecție a celor mai recente lucrări de artă intrate în colecția muzeului prin sesiunile de achiziții publice din 2020 și 2022.
Etajul al doilea al muzeului găzduiește în continuare proiectul multi-disciplinar „Leviathan. În măruntaiele colecției” (curatori: Călin Dan și Irina Radu), ce combină depozitele de artă cu zone de expunere temporară și spații dedicate activităților de educație și programelor de mediere.

Expoziție de grup, instalație site-specific și „Mustața lui Dali”

La etajul al treilea, curatoarea Anca Mihuleț prezintă „Cronicile Viitorilor Supereroi”, o expoziție de grup ce reunește o selecție internațională de 14 artiști din Coreea, Italia, Marea Britanie, Franța, Croația, Bulgaria, Ungaria și, desigur, din România.
La etajul al patrulea este prezentată expoziția „Ziua Întâi” a artistei Victoriei Zidaru (curator: Ruxandra Demetrescu), o instalație site-specific din material textil și vegetal ce surprinde prin dimensiunea vizual-haptică și olfactivă și rezumă preocupările artistei din ultimii ani.
Auditoriumul găzduiește expoziția „Mustața lui Dali și alte culori” a artistului ieșean Felix Aftene, o colaborare multidisciplinară cu scriitorul Lucian Dan Teodorovici și cu Andrei Cozlac (video), Paul Pintilie (muzică), Gabi Dimitriu (NFT). În cafenea, în spațiul Dialog, continuă programul de expunere a studenților și tinerilor absolvenți ai școlilor de artă din România.