
„Sfîrșitul s-a terminat”, nouă expoziție Nicolae Comănescu
„Sfîrșitul s-a terminat”, nouă expoziție a artistului Nicolae Comănescu, inaugurează, la 1 iunie, Centrul cultural Școala Pittner din Reșița. Aceasta marchează revitalizarea și transformarea școlii într-un centru cultural și expozițional.
Mai mult de 50 de lucrări ale artistului vor ocupa sălile clădirii ce alcătuiesc un muzeu de fotografie, o bibliotecă și alte spații conexe. Conceptul expozițional se extinde și în Muzeul Banatului Montan, unde e programat un tur ghidat în ziua vernisajului.
Parte din programul colateral al Bienalei Art Encounters (30 mai – 13 iulie), expoziția curatoriată de istoricul și criticul de artă Ada Cruceanu-Chisăliță reunește zeci de fotografii care definesc o direcție jurnalistică în practica artistului Nicolae Comănescu, realizate în jurul Furnalului nr. 2, Combinatului Siderurgic și Funicularului din centrul Reșiței, alături de picturi din seria „Scrap Metal Kaboom Orchestra” – expoziția lui Nicolae Comănescu organizată în 2021 printre ruinele fostei școli Pittner, înainte ca aceasta să intre în programul de restaurare al primăriei.
Scurtă biografie Nicolae Comănescu
Nicolae Comănescu (zis și „Comă”; n. 14 noiembrie 1968, Pitești) a absolvit în 1998 secția de Pictură de la Universitatea de Arte București, în grupa coordonată de Ion Sălișteanu. A pus bazele grupării Rostopasca (1997 – 2004) împreună cu Angela Bontaș, Dumitru Gorzo, Alina Pențac, care a marcat anii de tranziție de la socialism la capitalism.
Șaisprezece lucrări realizate de Nicolae Comănescu în interiorul grupării Rostopasca, în cadrul acțiunii performative „Non Stop Painting” (1 iunie, 1998), fac parte din colecția permanentă a Muzeului de Artă Recentă, alături de alte lucrări reprezentative care marchează direcții stilistice și schimbări de paradigmă în cariera artistului, din serii precum „Marea Schemă Generală a Tuturor lucrurilor” (galeria Invitro, 2020), „I can see no revolution” (galeria Petra Nostheide-Eycke, Düsseldorf, Germania, 2014). O altă colecție importantă de lucrări care provine din perioada anilor de debut a artistului, în gruparea Rostopasca, este deținută de Muzeul Național de Artă Contemporană din București și conține lucrări din seria „Zgîții mă-tii dă fluture”, 1998, fotografie și video art din seria „Demo”, 2002, Trieste Contemporanea; precum și obiect și mixed media din perioada Rostopasca.
Supranumit „starul din Berceni” (cartierul în care locuiește Comănescu din anul 2008), el a arătat un interes major pentru tema reciclării, acumulării de materie și reutilizarea ei sub diferite aspecte, folosindu-se de praf, zgură, cenușa din urma grătarelor de mici, ciment și chirpici, cât și de materiale uzitate, precum textilele și obiectele din inventarul său casnic.
A participat la numeroase expoziții în România și în afara țării, printre care Bienala de la Veneția din 2001, alături de grupul Rostopasca, „Rostopasca Insert in Context Network”, în Pavilionul României, proiect curatoriat de Alexandru Patatics.
Despre Centrul cultural Școala Pittner
Pe strada Furnalelor nr.13 din centrul istoric al Reșiței Montane a funcționat la începutul primelor decenii ale secolului trecut, în plină perioadă de expansiune economică şi socială a municipiului, școala privată primară „Pittner Schule”, la parterul casei familiei Pittner.
Între 2021 – 2025, Centrul cultural Școala Pittner a făcut parte din „Programul de Restaurare și revitalizare a patrimoniului cultural – Centru expozițional și de evenimente – Școala Pittner-Municipiul Reșița” – proiect susținut de Primăria din Reșița prin intermediul Granturilor SEE și Programului RO-Cultura.
Clădirea găzduiește evenimente locale care vor ajuta atât la revitalizarea monumentului istoric, cât și la îmbunătățirea managementului patrimoniului cultural, prin readucerea acestuia în atenția cetățenilor. Vor avea loc proiecții de film, concerte, ateliere restaurare/ pictură și reprezentații teatrale.