Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Shane MacGowan, muzician și poet, la prima sa expoziție în Londra. Lucrările lui, cumpărate de celebrități
shane macgowan, 1990, expozitie

Shane MacGowan, muzician și poet, la prima sa expoziție în Londra. Lucrările lui, cumpărate de celebrități

Shane MacGowan, muzician și poet de origine irlandeză cunoscut ca lider al trupei The Pogues, își expune pentru prima dată la Londra lucrări de artă create în decurs de câteva decenii.

În doar câteva zile de la vernisaj a fost anunțat că toate lucrările expuse în „The Eternal Buzz and the Crock of Gold”, la Andipa, și-au găsit cumpărători.

Expoziția, deschisă până pe 5 noiembrie, este curatoriată de soția artistului, scriitoarea Victoria Mary Clarke, și cuprinde lucrări ce nu au fost prezentate vreodată publicului.

Artistul a mărturisit că a fost influențat de Caravaggio și de școala impresionistă, însă se vede, scrie The Guardian, drept „un realist care nu poate picta prea bine”.

„Sunt un artist primitiv, realmente. Desenez ca să mă distrez în călătoriile plictisitoare, pe bucăți de hârtie și alte lucruri. Bănuiesc că sunt creativ și cam atât. Oamenii mi-au spus că sunt”, a spus MacGowan, în vârstă de 64 de ani, care în prezent finalizează un album cu trupa irlandeză Cronin.

Portrete Grace Jones și Bono, vândute modelului Kate Moss și trupei Fontaines DC

Printre desenele vândute în primele zile ale expoziției de la Andipa se numără unul care o reprezintă pe Grace Jones și care a fost cumpărat de modelul Kate Moss, dar și un portret al lui Bono achiziționat de trupa irlandeză post-punk Fontaines DC.

Nu au fost realizate printuri ale lucrărilor, astfel că doar o persoană poate avea o piesă, deoarece „lui Shane nu îi place să se repete”, a completat Clarke.

Despre cum lucrează soțul ei, curatoarea a spus: „Nu are atelier și nici disciplină. Lucrează în acuarele și acrilic, mai ales în cerneală, dar și cu materiale găsite, cum ar fi rujul meu. Variază, la fel ca starea lui”.

Cele mai multe dintre desene au fost realizate în anii ’80, când MacGowan călătorea mult. Ele au fost vândute pentru sume cuprinse între 2.000 și 28.000 de lire sterline.

Figură influentă în muzică, MacGowan este subiectul documentarului „Crock of Gold”, produs de Johnny Depp și regizat de Julien Temple, recompensat cu Premiul special al Juriului la Festivalul de Film de la San Sebastian în 2020.