Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Shaped Around the Machine”, expoziție colectivă la Matca Artspace
shaped around the machine

„Shaped Around the Machine”, expoziție colectivă la Matca Artspace

„Shaped Around the Machine – Time, chaos, change, and future relics”, expoziție colectivă, va fi deschisă la Matca Artspace din Cluj-Napoca în perioada 14 iunie – 20 iulie.

Expun artiștii Alina Andrei, Diana Șinteuan, Andriana Oborocean, Sasha Bandi, Matei Toșa, Maria Elena Șofrac și Alexandra Mocan.

Vernisajul e programat în 14 iunie, la ora 19:00, iar vizitarea expoziției după evenimentul de deschidere e posibilă de luni până vineri, doar pe bază de programare în avans.

„Shaped Around the Machine” explorează complexitatea relației dintre timp, rapiditatea societății contemporane și presiunea de a ne adapta modul de a trăi condițiilor impuse de mecanisme dominante: de la instituții, la corporații, sau sisteme de valori standardizate. Selecția de lucrări propusă reflectă asupra transformării mediului informațional și asupra capacității noastre de a ține pasul cu anumite tranziții pe care le marchează dezvoltarea piețelor și a mentalităților de consum.

Mesajul subtil al expoziției critică modul în care instituțiile și conceptul de proprietate ne modelează viețile, cu scopul final de a ne automatiza, uniformiza, sau de a ne identifica drept cumpărători. Lucrările expuse ilustrează într-un fel sau altul ritmul frenetic al vieții cotidiene, unde coliziunea dintre utilitar și artificial sunt teme centrale, atât în modul de reflectare a timpului prezent, cât și în imaginarea unor speculări ale viitorului, unde sensurile inoculate nu mai au relevanță sau repere. Din acest punct de vedere, prezența ruinei este inevitabilă, nevoia de schimbare fiind corelată cu abandonarea a ceea ce este în tendințe acum și migrarea către ficțiune. Eliberarea de presiunile lumii contemporane, vine însoțită de observație, ironie, haos, și visare. Dacă unele contribuții din expoziție privesc nostalgic către abilitatea societății de a inventa și genera noi și noi lumi sau tranzitarea dintre viața profesională și sacrificiu, alte lucrări prezente în selecție investighează în mod tacit poluarea cu mijloace variabile de consum menite să ne faciliteze eficiența, până la revolta și haosul generat de incapacitatea pieței de a satisface adevăratele noastre nevoi, și implicit, promisiunile.

Expoziția face parte din proiectul „Faster Than Your Local Delivery Service”, co-finanțat de AFCN.