Sibiu Contemporary Art Festival 2024 – Cuba, invitat special. Mai mult de 150 de artiști internaționali
Cuba este invitatul special al SCAF – Sibiu Contemporary Art Festival de anul acesta, care va avea loc în perioada 7 septembrie – 6 octombrie, cu tema „Crossing Borders”, la Palatul Brukenthal, Casa Albastră și Muzeul de Artă Contemporană. Deschiderea oficială va avea loc în 8 septembrie, la ora 17:00, în clădirea fostului Colegiu Pedagogic – Mănăstirea Ursulinelor.
Tema celei de-a cincea ediții propune o abordare transdisciplinară a artei contemporane, aducând în prim plan diversitatea discursurilor artistice și mediilor din creația contemporană.
Alexandru Constantin Chituță, manager al Muzeului Național Brukenthal, a afirmat: „SCAF, Festivalul Internațional de Artă Contemporană de la Sibiu este cel mai important eveniment al Muzeului Național Brukenthal. (…) Depășește granițele este tema din acest an. Este o invitație dar și o provocare. O invitație pentru artiști și vizitatori și o provocare pentru echipa SCAF de a aduce numeroși artiști, din țară și străinătate, și de a căuta spații noi de expunere. Vor fi mai mult dezece spații de expunere. De la cele din Muzeul Național Brukenthal – Muzeul de Artă Contemporană și Palatul Brukenthal, la Piața Mare și surpriza din acest an – clădirea fostului Colegiu Pedagogic, mai exact Mănăstirea Ursulinelor”.
Artiști cubanezi în premieră românească
Anul acesta țara invitată la SCAF este Cuba, astfel că mai mult de 10 artiști contemporană cubanezi vor expune în premieră în România. Expoziția este organizată cu sprijinul Ambasadei Cuba în București și cu sprijinul Muzeului Național de Arte Frumoase din Havana.
În plus, ediția din acest an va aduce la Sibiu și artiști și o colaborare cu orașul Bodø din Norvegia, care deține anul acesta titlul de Capitală Europeană a Culturii.
Mai mult de 150 de artiști și SCAF Student
Mai mult de 150 de artiști vor participa cu lucrările de pictură, sculptură, grafică, instalație, fotografie, video-media, textile, bijuterie în peste 5.000 mp alocați evenimentului. Ei sunt originari din România, Cuba, Republica Moldova, Turcia, Germania, Marea Britanie, Italia, Norvegia, Ungaria, Siria, Grecia, Olanda, Austria, Japonia, Finlanda și Israel.
Ediția din acest an va avea o componentă aparte, SCAF Student. Aceasta e dedicată studenților de la universitățile de artă din țară și străinătate, a mai anunțat managerul.
SCAF reunește artiști, public și comunități. Prin expozițiile sale diverse, atelierele interactive, spectacolele live, promovează creativitatea, schimbul cultural și o apreciere mai profundă a artelor.
Festivalul valorifică spații alternative indoor și outdoor ale orașului Sibiu, dar și spațiile administrate de Muzeul Național Brukenthal Sibiu. Anul acesta, clădirea fostului Colegiu Pedagogic, mai exact Mănăstirea Ursulinelor (str. General Magheru nr. 34- 36) se va transforma într-un hub dedicat artei, unde lucrările și instalațiile de artă contemporană vor crea un ambient unic.
Afirmare pentru artiști emergenți
Festivalul își propune să promoveze arta contemporană autohtonă, punând-o în relație cu formule vizuale clasice sau experimentale. Prin selecția realizată de organizatori – președinții festivalului Alexandru Constantin Chituță, manager al Muzeului Național Brukenthal și Ilie Mitrea, președintele Asociației Brukenthal von Studio, și curatorii Ana Negoiță și Alexandra Runcan – festivalul oferă oportunități de afirmare pentru artiști emergenți, dar și cadre inedite pentru materializarea proiectelor vizuale semnate de artiști consacrați.