Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Singurul muzeu din lume dedicat artei cenzurate, la Barcelona
always franco, de eugenio merino, foto museu de l’art prohibit

Singurul muzeu din lume dedicat artei cenzurate, la Barcelona

Lucrări ale unor artiști precum Pablo Picasso, Ai Weiwei și fotograful american Robert Mapplethorpe vor sta sub același acoperiș în ceea ce curatorii spun că este singurul muzeu din lume dedicat artei cenzurate.

Museu de l’Art Prohibit (Muzeul Artei Interzise) din Barcelona cuprinde aproximativ 200 de lucrări despre religie, politică și consumism care au fost denunțate, atacate sau retrase din expoziții.

Tatxo Benet, jurnalist și om de afaceri, a început colecția în urmă cu cinci ani și finanțează personal muzeul care va fi deschis 26 octombrie.

„Acesta este singurul muzeu din lume dedicat artei care a fost cenzurată”, a declarat el, citat de The Guardian. Deși meritele artistice și estetice au jucat un rol în selecție, principalul factor de includere a fost cenzura, a adăugat. „Există lucrări care poate nu au un mare merit artistic, dar povestea lor merită un loc în muzeu. Asta este ceea ce au în comun aceste lucrări și arată că cenzura a eșuat, pentru că aici le puteți vedea. Este un triumf al libertății de exprimare”.

Artă cenzurată din SUA, Europa, Africa și Asia

Benet menționează o colecție de desene realizate de foști prizonieri din lagărul de internare de la Guantanamo Bay ca exemplu al filozofiei sale. Atunci când o expoziție cu lucrările prizonierilor eliberați a fost organizată la New York în 2017, un membru al consiliului de administrație al Memorialului și Muzeului 9/11 a descris-o drept „parodie”.

Expoziția a continuat, dar guvernul american a decretat că, de atunci încolo, operele de artă ale deținuților de la Guantánamo vor trebui distruse la eliberare. „Deși nu au un mare merit artistic, povestea lor este importantă”, spune Benet. „Expunerea lor aici înseamnă că au fost, de fapt, eliberate”.

Sunt expuse lucrări ale unor artiști din SUA, Europa, Africa și Asia, iar acestea acoperă o mare varietate de subiecte. Multe sunt comentarii despre religie, în primul rând despre creștinism și islam, și sunt adesea amuzante, deși poate nu pentru clerici.

La prima vedere, „Con Flores a María” a artistei spaniole Charo Corrales, este conformă cu iconografia Fecioarei Maria înconjurată de îngeri – cu excepția faptului că aceasta are o mână între picioare și este clar că extazul ei este mai mult corporal decât divin.

Considerate blasfemii sunt și imaginea lui León Ferrari, argentinianul care îl reprezintă pe Hristos răstignit pe aripile unui avion de vânătoare american, și „Piss Christ” al americanului Andres Serrano, o fotografie sângerie a răstignirii cufundată în urina artistului.

De asemenea, este prezentată și fotografia lui Terry O’Neill cu Raquel Welch pe cruce, după ce actrița a comentat că a fost „crucificată” de presă pentru rolul ei îmbrăcată sumar din „One Million Years BC”. O’Neill a declarat că i-a fost prea frică să publice fotografia cu Welch în bikini de piele pe cruce până când a dat peste ea în portofoliul său, 30 de ani mai târziu.

Multe lucrări satirizează societatea consumeristă, dar și politicienii, cum ar fi portretul lui Illma Gore care îl înfățișează pe Donald Trump dezbrăcat, portretul revoluționarului mexican Emiliano Zapata în sombrero roz și cu tocuri înalte, realizat de Fabián Cháirez, și portretul amuzant al lui Eugenio Merino care îl înfățișează pe dictatorul Francisco Franco îmbrăcat în uniformă militară în interiorul unui dispozitiv automat.

Foto: „Always Franco”, de Eugenio Merino. Credit: Museu de l’Art Prohibit