Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Singurul portret al lui Shakespeare pictat în timpul vieții sale existent astăzi, sub semnul întrebării
wadlow shakespeare portret

Singurul portret al lui Shakespeare pictat în timpul vieții sale existent astăzi, sub semnul întrebării

Singurul portret al lui William Shakespeare pictat în timpul vieții sale existent astăzi s-ar afla în proprietatea unui spălător de geamuri britanic, care susține că dovezile sunt din ce în ce mai multe că pictura familiei lui este adevărată.

Steven Wadlow a petrecut mai bine de un deceniu lucrând cu experți pentru a determina dacă această bănuială este adevărată.

Există doar două portrete care îl înfățișează fără echivoc pe Shakespeare – un bust funerar și gravura Droeshout, care a apărut pe primele ediții ale primului său Folio. Ambele au fost realizate după moartea scriitorului, deși prietenii și familia au confirmat că gravura Droeshout seamănă cu el. Mai sunt aproximativ 10 gravuri care l-ar înfățișa pe Shakespeare, dintre care unele se presupune că au fost realizate pe când el era în viață – cele mai importante fiind portretul Chandos (numit după al treilea Duce de Chandos, care a deținut cândva tabloul), deținut de National Portrait Gallery din Londra, și portretul Cobbe (numit după Charles Cobbe, arhiepiscop al Bisericii Irlandei), aflat la Hatchlands Park din Surrey.

Dacă se dovedește că portretul deținut de Wadlow îl înfățișează pe Shakespeare în realitate, acesta ar valora între 100 și 200 de milioane de lire sterline, spune proprietarul tabloului, care subliniază că a consultat diverși experți și în acest sens, potrivit artnet.com.

„Tipul” de deasupra televizorului

Tatăl lui Wadlow a cumpărat pictura în ulei pe carton la o vânzare imobiliară de la Great Tew Manor în anii 1960, în timp ce lucra drept anticar și restaurator. Tabloul a stat în sufrageria familiei până în 2012, când tatăl lui Wadlow, care urmărea un documentar despre Shakespeare, și-a sunat fiul și i-a spus că dramaturgul „seamănă cu tipul nostru de deasupra televizorului”. Wadlow a fost de acord și și-a acceptat misiunea de căutare.

Dendrocronologia a confirmat de atunci că lucrarea a fost pictată în 1595, când Shakespeare avea 31 de ani. Acest număr apare vag în partea de sus a portretului, explică Wadlow, unde artiștii pun adesea vârsta celui portretizat.

Experți în costume și istorici de artă au confirmat aceste afirmații. Un cercetător a sugerat că lucrarea lui Wadlow ar putea fi portretul dispărut care a inspirat gravura lui Martin Droeshout. Teoriile susțin că acest original pierdut a fost pictat în 1595 și s-a aflat cândva la conacul Great Tew.

Lumiere Technology, cu sediul la Paris, a intervenit. „La început, au crezut că este o pastișă, până când au observat pentimenti (corecții) și au stabilit că a fost realizat din realitate”, afirmă Wadlow. Lumiere a comparat portretul lui Wadlow cu gravura lui Droeschout și a rezultat că gura și ochii lui Shakespeare se potrivesc perfect între ele. Cei de la Lumiere cred că acest portret îl înfățișează pe Shakespeare îmbrăcat ca fantoma tatălui lui Hamlet, rol pe care era cunoscut că îl juca.

O echipă de filmare a urmărit eforturile lui Steven Wadlow timp de opt ani. El speră că găsirea unei rețele care să difuzeze imaginile va atrage suficientă atenție pentru a deschide o dezbatere și pentru a-și finaliza căutarea.