Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Solid Gold – Extravaganță în aur la Brooklyn Museum
solid gold, brooklyn museum

Solid Gold – Extravaganță în aur la Brooklyn Museum

„Solid Gold”, o expoziție amplă și captivantă dedicată metalului prețios pe care incașii îl numeau poetic „lacrimile soarelui”, este deschisă la Brooklyn Museum până la începutul lunii iunie a anului viitor și aduce laolaltă moda, arta contemporană și artefacte.

Aproximativ jumătate din cele 500 de obiecte din expoziție provin din colecția muzeului – monede antice, bijuterii elene, piese de altar renascentiste, paravane japoneze, rochii couture strălucitoare. Expoziția care se întinde pe mai multe milenii marchează a 200-a aniversare a muzeului, fiind o vitrină pentru vasta sa colecție. Alegerea a fost făcută din 4.000 de obiecte din aur sau care au o componentă din aur.

„Aurul va fi întotdeauna o atracție primordială pentru noi. Poate că nu suntem capabili să verbalizăm de ce este atât de orbitor, dar este ceva acolo undeva”, spune curatorul Matthew Yokobosky.

Obsesia Egiptului pentru aur și creații haute couture

Expoziția ia în considerare aurul în toate formele sale: ca element, material, culoare și simbol al frumuseții, spiritualității, bogăției și puterii, dar și al lăcomiei, aroganței și excesului.

Dacă incașii îl considerau „lacrimile soarelui”, egiptenii din antichitate îl credeau „carnea zeilor”. O mare parte dintr-o galerie a expoziției se concentrează pe obsesia Egiptului pentru aur, cuprinzând atât artefacte autentice, precum un sicriu împodobit cu lanțuri din aur și piese contemporane.

Sunt expuse sculpturi hinduse, artefacte islamice și veșminte și icoane catolice, dar și creații ale unor case de modă și designeri precum Balenciaga, John Galliano, Yves Saint Laurent și ale bijutierului Gabby Elan.

Artiștii contemporani au făcut asociații religioase ale aurului, uneori subversive. Pictorul Titus Kaphar, spre exemplu, a folosit foiță de aur pentru portrete ale oamenilor de culoare încarcerați, pictându-i ca pe icoane creștine bizantine. Într-o galerie albă, sculptura din aur de 28 de carate a lui Marc Quinn reprezentând-o pe Kate Moss într-o poziție de yoga este așezată printre multe sculpturi care îl reprezintă pe Buddha – venerat din ce în ce mai mult de celebrități. Este expusă și „Golden Venus of the Rags”, sculptură mixed media a lui Michelangelo Pistoletto de la sfârșitul anilor 1960 – care prezintă o statuie din aur a zeiței în fața unui morman de haine aruncate.

Foto: Coroană grecească din aur (detaliu), sec. III-II î.e.n.; Donația lui George D. Pratt; credit: Brooklyn Museum