Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Solitudinea lui Matei Bejenaru în Chicago, expusă la Cluj-Napoca
matei bejenaru

Solitudinea lui Matei Bejenaru în Chicago, expusă la Cluj-Napoca

„Trasee periferice” este titlul sub care Galeria Anca Poterașu prezintă la Invitro din Cluj-Napoca experiența artistului Matei Bejenaru în timpul unei rezidențe la Chicago.

Proiectul conține fotografii realizate în timpul rezidenței artistice Artslink de la Chicago din vara anului 2000. Structurate sub forma unui jurnal vizual subiectiv, imaginile sunt radiografii subiective ale stării de solitudine a autorului, potrivit galeriei.

Imaginea emblematică a proiectului – piciorul artistului și un baton de ciocolată – este mărturia lungilor plimbări din timpul rezidenței.

Seria de imagini realizate în anul 2000 stă la baza unei cărți de artist care va fi lansată în 2023.

Cine este Matei Bejenaru

Matei Bejenaru este unul dintre cei mai cunoscuți artiști vizuali din România în domeniul fotografiei contemporane și al filmului experimental.

Trăiește și activează la Iași, unde predă fotografie și video la Universitatea „George Enescu”. Este membru fondator al Asociației Vector și director al Bienalei de artă contemporană Periferic.

În proiectele sale din ultimii ani, prin fotografie, video și performance, el analizează felul în care modurile de producție economică, cunoașterea tehnologică, mentalitățile și stilurile de viață ale oamenilor s-au schimbat în țările post-comuniste în ultimele două decenii.

Imigrația muncitorilor români în Vest a fost analizată în proiectele artistice „Ghid de călătorie” și „Maersk Dubai”, prezentate în diferite expoziții internaționale precum cele de la Tate Modern, Level 2 Gallery din Londra în 2007 și Bienala de la Taipei în 2008. Proiectul său experimental de muzică corală, „Cântece pentru un viitor mai bun”, a fost prezentat la The Drawing Room și Tate Modern la Londra, Western Front la Vancouver, Künstlerhaus Büchsenhausen Innsbruck, între noiembrie 2010 și iulie 2011.

Din 2012, el este artist asociat la Centrul de artă Kettle’s Yard din Cambridge, Marea Britanie. În 2013, tranzit.ro / Iași a organizat partea a doua a expoziției retrospective „Matei Bejenaru – de la A la B” și participă la Bienala de la Atena. În 2015, lucrările sale au fost prezentate în expoziția de grup „In times of hopes and unrest: critical art from Iași” la Muzeul Național de Artă Contemporană și a prezentat lucrări pe tema migrației la Museum Europaicher Kulturen în Berlin. În 2018, a participat în expoziția itinerantă „Orient”, curatoriată de Michal Novotny, la KIM Riga (Letonia), BOZAR Bruxelles (Belgia) și Bunkier Stuki Cracovia (Polonia), iar în 2019a prezentat filmul „Abis”, în premieră la BOZAR Bruxelles, în cadrul festivalului Europalia.

Expoziția de la Cluj-Napoca va putea fi vizitată, cu programare prealabilă (la nr. de telefon 0721980187), până pe 10 septembrie 2022.