Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  Solo show de pictură Tudor Zbârnea, la Muzeul de Artă Craiova
tudor zbârnea, muzeul de arta craiova

Solo show de pictură Tudor Zbârnea, la Muzeul de Artă Craiova

Artistul plastic basarabean Tudor Zbârnea, director general al Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, expune în premieră la Muzeul de Artă Craiova, începând cu 8 iulie. El prezintă lucrări executate în perioada 2011 – 2024.

Tudor Zbârnea, format în preajma unor reputaţi artişti ca Mihai Grecu, Dimitrie Peicev şi Andrei Sârbu, şi-a construit un profil artistic ce s-a remarcat printr-o puternică individualitate. Și-a edificat propriul demers vizual, realizând o pictură în care se disting mai multe etape de ordin estetic şi imagistic, dar care păstrează funcţia expresivă a culorii. Pictura rămâne pentru el o formă de cercetare artistică, orientată către o problematică concentrată asupra unei dimensiuni existenţiale, ce poate fi observată și în expoziția de la Muzeul de Artă Craiova.

„În procesul creației, am încercat să-mi asum o evadare totală din mediul și timpul în care trăim. Cercetările mele artistice prioritare sunt bazate pe impulsul interior și pe gândirea introspectivă, orientate mereu spre uman. În ideea descompunerii spațiului temporal și reconstruirii unei dimensiuni spațiale atemporale, am optat pentru aplatizarea formei și alternarea acesteia cu volumul dobândit prin linie și culoare. Căutarea continuă a propriei identități artistice mi-a impus în permanență noi forme de înnoire a expresiei vizuale. Periodic, în procesul de autoinstruire și cercetare artistică, am adoptat diverse tehnici și mijloace estetice, fără a renunța la principiile tradiționale de bază ale picturii”, mărturisește Tudor Zbârnea.

Expoziția poate fi vizitată, până la 28 septembrie, în  sălile de la parterul Palatului Jean Mihail, de marți până duminică. În prima zi de miercuri a fiecărei luni, Muzeul de Artă Craiova poate fi vizitat gratuit.

Despre Tudor Zbârnea

Tudor Zbârnea (n. 29 decembrie 1955, Nisporeni, Republica Moldova) este absolvent al Şcolii Republicane de Arte Plastice „I. E. Repin”, Chişinău și al Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași, Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design, Secția Pictură.

A debutat în anul 1984, într-o expoziție de artă contemporană deschisă la Chişinău, participând ulterior la aproape la toate expoziţiile organizate de Ministerul Culturii şi Uniunea Artiștilor Plastici din Moldova. Din 1992, este prezent la expoziții și saloane oficiale organizate de Uniunea Artiștilor Plastici din România, în perioada 1994 – 2000 locuind și activând la București. De-a lungul carierei sale a participat la mai mult de 350 de expoziţii reprezentative din Republica Moldova, România și străinătate şi a organizat 40 de expoziţii personale.

Din anul 2002 este director general al Muzeului Naţional de Artă al Moldovei.

Zbârnea a fost recompensat cu numeroase distincții, precum însemnele de Cavaler al Ordinului Republicii, acordată în 2023 de președintele Republicii Moldova, Marele Premiu al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova pentru anul 2023, decernat la Salonul Național de Artă Contemporană, Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România în cadrul expoziției – concurs Saloanele Moldovei Chișinău-Bacău 2023, Premiul pentru Pictură al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova 2022 și Premiul de excelență al Uniunii Artiştilor Plastici din România pentru anul 2021.

Lucrările artistului se află în colecții publice și private precum Muzeul Național de Artă al României; Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, Chișinău; Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Bucureşti; Muzeul Naţional Brukenthal, Sibiu; Muzeul de Artă Cluj-Napoca; Muzeul de Artă  Iași; Muzeul de Artă Bistrița-Năsăud; Muzeul de Artă Baia Mare; Muzeul de Stat de Artă din Ankara, Turcia; Muzeul Naţional de Artă al Chinei, Beijing; Muzeul Naţional de Arte Plastice, Bișkek, Kârghistan; Muzeul Naţional de Artă, Minsk, Belarus; Muzeul Alexei Mateevici, Căinari, Republica Moldova; Colecţia Parlamentului Republicii Moldova; Colecţia Ambasadei Române în Republica Moldova; Colecţia AgroindBank Moldova, Chișinău; Colecţia Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova; Colecţia Fundației Familiei Sturza, Chișinău; Colecţia Publică a orașului Cannes, Franța; Pinacoteca Publică a oraşului Capo D’Orlando, Italia.

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.