Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Sotheby’s continuă vânzările Magritte cu o lucrare „La Valse hesitation” pentru 11 milioane de dolari
la valse hesitation

Sotheby’s continuă vânzările Magritte cu o lucrare „La Valse hesitation” pentru 11 milioane de dolari

Un tablou cu mere mari turcoaz care poartă măști, realizat de artistul suprarealist René Magritte, este vândut în octombrie la Sotheby’s din Paris.

Vânzarea, estimată a aduce între 10 și 15 milioane de euro (11 milioane de dolari 16,6 milioane de dolari), este pentru a doua oară când unul dintre cele opt „mere mascate” ale lui Magritte este oferit la o licitație publică și prima dată când lucrarea va fi văzută în public din 1979, a spus Sotheby’s într-un comunicat de presă.

„La Valse hesitation”, 1955, înfățișează merele cu măști maro în umbră pe un cer albastru strălucitor, plin de nori, ceea ce creează un aspect mai misterios decât „Le prêtre marié” din 1961, unde merele sunt Granny Smith-verzi cu măști roz, așezate pe o câmpie însorită. Aceste mere se găsesc și sub un cer albastru plin de nori, dar cu o semilună deasupra. Spre deosebire de această versiune ulterioară, frunzele merelor din „La Valse hesitation” nu par să fie ciugulite de omizi.

„Le prêtre marié” s-a vândut pentru 5,3 milioane de lire sterline (aproximativ 10,4 milioane de dolari SUA) în februarie 2007 la o licitație de artă suprarealistă Christie’s din Londra, stabilind al doilea preț de licitație pentru o lucrare a lui Magritte la acea vreme.

Sotheby’s a depășit cu mult acest nivel cu vânzarea, cu taxe, a „L’empire des lumières”, 1961, pentru 59,4 milioane de lire sterline (79,8 milioane de dolari), în martie 2022, la Londra.

Paradoxul întâlnirii dintre zi și noapte

Seria cu mere mascate a fost concepută în același timp cu cea a „L’Empire des lumières”, a spus Sotheby’s, ambele „căutând să surprindă paradoxul întâlnirii dintre zi și noapte”.

În „La Valse hesitation”, „în același mod cu celebra „L’Empire des lumières”, Magritte definește esența suprarealismului prin rezolvarea unei contradicții conceptuale care nu poate exista”, a declarat Thomas Bompard, șeful de vânzări la Sotheby’s Franța.

Magritte a folosit adesea motivul mărului în lucrările sale, inclusiv în „The Listening Room”, 1952, unde un alt măr verde strălucitor umple o cameră roz, și în special în „Le fils de l’homme”, 1964, unde atârnă un măr în aer care ascunde chipul unui bărbat în picioare, îmbrăcat într-un costum cu pălărie melon.

Merele sunt menite să fie iluzii, cu semnificații schimbătoare în funcție de perspectiva privitorului. Măștile, pe lângă alte deghizări, sunt, de asemenea, comune pentru lucrările artistului, a spus Christie’s în nota de catalog din 2007. „Sunt elemente folosite pentru a ascunde, dar și pentru a distra”, a spus Christie’s.

Tabloul va fi expus la Paris, Bruxelles, New York și Londra

„La Valse hesitation” a fost expus ultima dată la Galerie Isy Brachot din Bruxelles și de atunci a fost păstrat în trei colecții private din Belgia.

Sotheby’s a vândut mai multe lucrări importante ale lui Magritte în ultimii ani, strângând prețuri de milioane de dolari. Pe lângă „L’empire des lumières” din 1961, casa a vândut un altul cu același nume, din 1951, care se afla în colecția directorului muzical Mo Austin, pentru 42,3 milioane de dolari în mai la New York.

Din colecția Austin, Sotheby’s a vândut și „Le Domaine d’Arnheim”, 1949, pentru aproape 19 milioane de dolari. „Le Principe du plaisir”, 1937, a câștigat 26,8 milioane de dolari la o vânzare din noiembrie 2018, la New York.

Estimarea de prevânzare pentru „La Valse hesitation” este cea mai mare pentru un singur lot la Sotheby’s Franța. Casa de licitații va oferi vizitatorilor șansa de a vedea tabloul rar expus la Paris, Bruxelles, New York și Londra, înainte de a se întoarce la Paris pentru vânzarea „Modernités”, organizată pe 19 octombrie.

Foto credit: Sotheby’s