Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Speculații comune asupra iubirii, egalității de gen și social media, într-o expoziție la Cluj-Napoca
simona tudose, la cave

Speculații comune asupra iubirii, egalității de gen și social media, într-o expoziție la Cluj-Napoca

„In This Embrace of Yours, I’ll Only Find the Unwillingness to Hear”, a doua expoziție personală a Simonei Tudose în Cluj-Napoca, este organizată de Institutul Francez din Cluj-Napoca și găzduită de spațiul de expresie contemporană La Cave.

Curatoriată de Xenia Tinca, expoziția va prezenta publicului cele mai recente lucrări ale artistei și va putea fi vizitată între 28 septembrie și 13 octombrie, vernisajul având loc pe 28 septembrie, începând cu ora 18:00. Programul de vizitare va fi, de luni până vineri, între orele 10:00 și 17:00.

„In This Embrace of Yours, I’ll Only Find the Unwillingness to Hear” face parte din seria de 10 proiecte expoziționale selectate de Xenia Tinca în cadrul apelului la proiecte artistice pentru La Cave.

unwillingness to hear 1

imagine din expoziția „In This Embrace of Yours, I’ll Only Find the Unwillingness to Hear”

Realitatea sumbră a societății

Lucrările Simonei Tudose pornesc de la speculații comune asupra conceptelor de iubire ca ideal intangibil, de deformare a polarităților feminin –  masculin în spațiul consumerist, de idolatrizare a victimizării și de instrumentalizare a iubirii în social media. Lucrările expuse atrag atenția asupra realității sumbre a unei societăți în care dorințele și așteptările relaționale și emoționale sunt adesea manifestate exagerat, paroxistic, iar comunicarea în sfera relațiilor amoroase este fie excesiv filtrată, fie superficială.

unwillingness to hear 2

imagine din expoziția „In This Embrace of Yours, I’ll Only Find the Unwillingness to Hear”

Prin lucrări ce utilizează text, folosind cuvinte cu conotație negativă și potențial satiric, această serie pune în lumină  lipsa de respect si reciprocitate cu care se confruntă adesea personajele feninine contemporane, observabile mai ales în modurile de afișare a relațiilor în spațiul online, se arată în prezentarea expoziției.

Dorințele individului contemporan ce fac parte din sfera romantică ajung să fie intangibile, deformate sau deturnate de suprasaturația senzorială și informațională a spațiului public contemporan: aceasta este ipoteza principală care circumscrie lucrările recente ale Simonei Tudose. Totodată ele ilustrează, deși atractive și spectaculoase vizual, persistența stereotipurilor și prejudecăților asupra femeii, ca ființă, idee, obiect si victimă.