Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Studiul pentru portretul care îi displăcea lui Winston Churchill, expus în vechea lui casă
churchill

Studiul pentru portretul care îi displăcea lui Winston Churchill, expus în vechea lui casă

Studiul pentru portretul lui Winston Churchill care a fost deţinut de un particular timp de șapte decenii a fost expus în camera de la Palatul Blenheim în care s-a născut cel mai faimos prim-ministru britanic, înainte de a fi scos la licitație în iunie.

Este opera lui Graham Sutherland, unul dintre cei mai apreciați artiști ai timpului său. Sutherland a fost însărcinat să îl picteze pe Churchill de Parlament pentru a marca cea de-a 80-a aniversare a liderului din timpul războiului, în noiembrie 1954.

Portretul final nu a fost pe placul lui Churchill, care a declarat că este un „exemplu remarcabil de artă modernă”, ceea ce a stârnit râsete disprețuitoare din partea marilor conservatori. În loc să fie atârnat în Parlament, a fost dus la Chartwell, casa lui Churchill din Kent, și a fost ulterior distrus într-un incendiu.

Un episod din serialul „The Crown” al Netflix are în centru crearea tabloului și o arată pe soția lui Churchill, Clementine, privind cum acesta ia foc după ce a fost dezvelit.

În timpul celor câteva luni petrecute la Chartwell, Sutherland a realizat schițe preliminare și studii în ulei pentru a pregăti lucrarea finală. Printre acestea se numără un studiu al lui Churchill pictat din unghi și cu un aer gânditor.

Sutherland a păstrat această lucrare și, mai târziu, i-a dăruit-o lui Alfred Hecht, care era un comerciant de artă, colecționar și a înrămat multe tablouri ale marilor artiști ai vremii. Lucrarea a rămas în proprietatea lui Hecht pentru tot restul vieții sale și a fost lăsată moștenire actualului proprietar, care acum o vinde.

„Nu este un portret formal, ci un portret intim”, a declarat André Zlattinger, șeful departamentului de artă modernă britanică și irlandeză de la Sotheby’s, care va scoate lucrarea la licitație. „Churchill este surprins într-un moment de gândire distrată”, citează The Guardian. Lucrarea a fost expusă public cel mai recent în 1982.

Churchill și Sutherland nu se cunoscuseră înainte de comandarea portretului aniversar, deși la acea vreme Sutherland se afla în fruntea artei moderne britanice și era considerat mai important decât contemporanul său Francis Bacon. Churchill era el însuși un artist amator pasionat și apreciat.

Premierul s-a prezentat ca un buldog

La prima lor întâlnire, Churchill l-a întrebat pe Sutherland: „Cum ai de gând să mă pictezi? Ca un heruvim sau ca un buldog?”. Churchill a fost poreclit buldogul pentru aspectul său fizic și pentru temperamentul său. Graham Sutherland a răspuns că depinde de imaginea pe care o prezenta Churchill, remarcând mai târziu că premierul s-a prezentat în mod constant ca un buldog.

Nu se știe dacă Churchill a văzut vreodată studiul expus acum la Palatul Blenheim. „Churchill era destul de vanitos în legătură cu modul în care era portretizat, dar Sutherland a fost reticent în a-i arăta lucrarea. A existat o mulțime de du-te-vino între artist și cel care a stat în fața lui”, a declarat Zlattinger.

Prim-ministrul a fost pictat de mai mulți mari artiști, printre care John Singer Sargent, Walter Sickert și Oswald Birley, dar această lucrare a fost „un tip de pictură foarte diferit, o imagine cu adevărat emblematică”, a adăugat Zlattinger.

Sotheby’s estimează că tabloul va ajunge la o sumă cuprinsă între 500.000 și 800.000 de lire sterline atunci când va fi scos la licitație în 6 iunie.